Intervaller igen...

Vi snackade lite om intervaller förut och jag får fortfarande lite frågor om dem. Jag klipper helt sonika in vad det står om intervaller på wikipedia:


Intervallträning är en samling löpningsmetoder som syftar till att förbättra någon kombination av snabbhet, styrka och uthållighet. I sin enklaste beskrivning handlar det om att varva tid i hög intensitet med tid i lägre intensitet. Till exempel kan man jogga lugnt i 50 meter och sedan springa så snabbt man orkar 50 meter och sedan jogga ytterligare en sträcka och så vidare. En del förespåkar att man istället för en viss distans använder sig av en viss tid i stället som mått. Fördelen är att det oftast är lättare att hålla koll på tiden än på distansen. Intervallträning kan också utföras uppför korta eller längre backar (kallas då backträning alternativt backintervaller), med lätt jogg eller gång tillbaka nerför backen som vilodel.


Den hastighet man ska bedriva arbetspassen i beror på syftet med intervallträningspasset. Vanligast är tröskelfart, VO2Max-fart och repetitioner.


Tröskelfart
bör vara den första intervallträningsformen man lägger in i sin träning. Den syftar till att träna kroppen att hantera ökad mjölksyramängd på ett effektivare sätt. Längden på arbetspassen är oftast 800-3000 meter (fler arbetspass och kortare vila ju kortare distans) och farten under arbetspassen ska vara ungefär den maximala medelhastighet man orkar hålla i maximalt 60 minuter (en utmärkt approximation är 5-10 sekunder långsammare per kilometer än ens maximala medelfart i 10 km). Vilan bör ske stående eftersom man inte vill sänka mjölksyramängden för mycket, och vara 30-90 sekunder. Det är troligen denna form av intervallträning som ger snabbast märkbara effekt för relativa nybörjare. Notera att för en löpare som gör 10 km på över 60 minuter är tröskelfarten i princip inte definierad. En löpare som inte klarar 10 km på 60 minuter, eller under, bör inte bedriva intervallträning alls, utan istället satsa på vanliga distanspass för att bygga upp sig från grunden.


VO2Max-fart
syftar till att träna upp förmågan att uttnyttja syre effektivt. Här ska farten vara ungefär 10-15 sekunder per kilometer fortare än maximal medelhastighet i 10 km. Längden på arbetspassen ligger på 400-2000 meter, oftast 1000 meter. Sträckan 1000 meter är så vanlig här att den allmänt kallas tusing bland löpare. Man "gör tusingar". Till skillnad mot vid tröskelträning är det vid VO2Max-träning viktigt att inte en hög mängd mjölksyra hämmar löparens möjlighet att hålla jämn fart och god löpstil genom alla arbetspass. Därför ska man dels vila längre, och dels helst jogga under vilan för att hjälpa kroppen att forsla bort mjölksyra från musklerna. Lämpligt kan vara att jogga ungefär 50-100% av den tid arbetspassen tar.


Repetitioner
syftar till att öka löparens löpeffektivitet och fartvana. Vanligt är att arbetspassen är många, men korta. Mycket vanligt är att längden är 400 meter och antalet 10-25. Hastigheten är lämpligen 10-20 sekunder fortare per kilometer än vid VO2Max-träning. Det är viktigt att inte köra för långt per arbetspass, och mycket viktigt att vila ordentligt mellan varje arbetspass. Grundregeln är att man i princip ska vara helt mjölksyrafri innan man påbörjar nästa repetition. Anledningen är att det är rörelsemönstret i hög fart som ska tränas, och om man är trött riskerar man att inte röra sig optimalt.


En löparbana, t.ex. idrottsstadion, lämpar sig bäst för intervallträning, eftersom det där är lätt att hålla koll på distansen. Observera att det är viloperioderna, oavsett om de består av stillastående, gående, eller lugnare löpning/jogg som är själva intervallerna, och som givit sitt namn åt denna typ av träning.


Klart som korvspad!


Andra bloggar om: ,

Fotbollen som en förlängning av dig själv.

Jag fattar ingenting. Hur gör man sånt här? Vad äter de till frukost? Måste man vara sydamerikan för att fixa det?


Söndag den 3:e


Jag kommer och kör ändå. Någon gång måste knät prövas med lite löpning så varför inte på söndag?
Vi ses vid nedre entrén, Eriksdalsbadet, klockan 9.


Väl mött!

Ekolöpning

I have a vision. I see a better world. A cleaner nature. How much can one person accomplish? I guess I'll see? But I want to inspire/invoke others. I want to create a phenomenon. I believe in this cause. I believe "we" can make a difference. While we run...while we "Eco-Run."

Vackra ord från en Samuel Huber som kombinerat två av sina pasioner; miljö och löpning. Han springer olika lopp runt om i USA med en bunt nedbrytbara påsar som han samlar skräp i under loppets gång. Under sitt senaste lopp fick han med sig arrangörerna och fick med sig 700 andra löpare som samlade skräp under sitt lopp. Själv fick Samuel ihop 28 påsar och kom i mål på 3:37.

Läs mer om Samuel Huber på hans hemsida Eco-Runner.

image219

Hur håller man i 28 påsar och springer?


Andra bloggar om: , ,

Silvåkramail / FunBeat

Dagens mail, ett svar på min anmälan till Silvåkra Maraton:

Vad roligt! Du är välkommen! Tack för att du länkade mig från din blogg. Sveriges coolaste maraton är ju inte en dålig utmärkelse :) Hur fick du höra talas om Silvåkra Maraton? Träna hårt! /Ida

Jag fick veta att Silvåkra finns tack vare den eminenta träningscommunityn FunBeat.se. Där lägger folk från hela norden in tävlingar, stora som små, under fliken 'tävlingar' och är en av otroligt många uppskattade funktioner. Det kanske luktar reklam här men jag har själv haft så enorm hjälp av alla som hänger i diskusionstrådarna och svarar på dumma frågor, alla funktioner med kartmätning, bilder, statistik och framför allt att man kan se sin träningsfrekvens tydligt i kalenden. Dessutom har de nu fått en skitsnygg tröja man kan beställa:
image218

Funbeat är gratis att använda. Tveka inte att besöka för att se själv.

I'm there!


Andra bloggar om: , ,

Farbror läkaren

Följetongen knät tar et steg till. Farbror doktorn sade, då jag sökte upp denne för att knät gör ont även utan träning nu, att jag inte får springa alls på ett tag. Baes!

Antiinflamatoriskt i olika formeroch mer rehabträning. Det här suger verkligen tvärfeta elefantballar.

Gör mig en tjänst, spring en tur och berätta hur det kändes.


SVeRIgEs CoOlaStE MarAtOn?

Är detta sveriges coolaste maraton? Silvåkra Maraton går samma dag som Stockholm Maraton i krokarna kring Silvåkra i skåne och är gratis att deltaga i. Tidtagning sköter du själv och det finns några vätskekontroller ut med vägen. Fin hemsida har de och kolla bara på målsnöret!

Självklart valet för mig!!!

image217

Hur bra som helst. I'll bee there!Andra bloggar om: , , , ,

Running man basics

Jag googlade lite på löpning/running och fick se detta. Nu kan jag aldrig dansa igen...


Bilder

Ibland tar jag bilder. Några är jag nöjd med.

image213

image214

image215

image216

Det kanske blir fler någon dag.


Andra bloggar om: , ,

Trotjänaren och Arvtagaren

Asics Gel-1110 går nu till de sälla löparmarkerna. Leve Asics GT-Trainer 13!!!

image212

De är så lätta!


Andra bloggar om: ,

Vad skiljer tusingarna åt?

Vilan. Det är vilan och där med också farten. Om du lubbar 1000 meter på 3:45 och det går riktigt fort så behöver du ca 2 minuters vila för att återhämta dig så att du kan köra snabbt igen. Det är att träna på farten, att bli snabbare.

Om du kör samma distans på 4:10 och vilar 45 sekunder mellan intervallerna hinner inte syran ut ur musklerna och du måste lära musklerna att gradvis hantera hastigheten. Det är tröskel.

Båda typerna av träning behövs för att du ska bli snabbare. Bara snabbhet gör dig snabb på 1000 meter. Tröskelträning gör dig snabbare på långa distanser.

Snabbhet kan med fördel köras som upptrappning över en månad:
V1: 12x400, V2: 9x600, V3: 7x800, V4: 5x1000, V5: 15x400, etc.

Tröskelintervaller skall ligga från 1000 upp till 3000 meter.
image211

Snabbare!!!


Andra bloggar om: ,

LUBBA!!!

Nu har jag inte sprungit på ett bra tag. Mest för att jag vill låta rehabträningen få börja verka och för att jag vill köpa nya skor innan jag börjar igen. Nu ska jag köpa ett par på fredag så det blir premiären. Ett par Asics DS-Trainer 13 ska det bli. 280 gram. Smutt.

image210

Fiiiina!


Andra bloggar om: ,

Tusingar

Varför ska man träna 1000 meters intervaller?

Först och främst för att bli snabbare. Det gäller att lära hjärtat att slå snabbare och hårdare för att leverera syre i tillräcklig mängd för hastigheterna. Du ska också skapa nya vägar för blodet att nå dina muskler så de får det syre de behöver för att springa snabbare. Skonsammaste sättet att göra dessa saker är att dela upp distansen i flera delar så att man kan låta kroppen kommer ner i varv och puls. Då kan man också hålla en högre hastighet än man annars skulle kunna hålla och det i sig ger ju möjlighet att nå högre hastigheter.

Bäst är det förståss att kombinera olika intervalltyper med snabbdistans. 400 meters intervaller, 800 meters intervaller, tusingar och tvåtusingar. Släng in en och annan snabbdistans på 4-8 km så är snabbheten snart biff.

Lägg gärna upp tusingarna enligt följande metod för snabb utveckling:

V1: 6x1000 60 sek ståvila
V2: 6x1000 45 sek ståvila
V3: 6x1000 30 sek ståvila

V4: 7x1000 60 sek ståvila
V5: 7x1000 45 sek ståvila
V6: 7x1000 30 sek ståvila

V7: 8x1000 60 sek ståvila
V8: 8x1000 45 sek ståvila
V9: 8x1000 30 sek ståvila

V10: 6x1000 60 sekståvila

Sista veckans intervaller börjar om med 6 x 1000 för att du där bör ha nått en högre hastighet och ska öka farten hellre än öka distansen.

image209

Snabb!

Andra bloggar om: ,

Upprop

Här blir det ett upprop för alla som ska med på milen under 50 minuter den 3:e februari.

Shout it out!

image208


Andra bloggar om: ,

DET ÄR KÖRT NU!

GUBBDJÄVEL!!!

Ja, precis så sa han. *upprört* Slyngeln som gick på cykelbanan vid götgatan som jag lite försiktigt passerade på cykel (möjligen något för nära för att visa på att han var i fel regioner) i morse.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah! Nu är det kört. Jag lyssnar hellre på p1 än p3, använder reflexväst och anser att det inte görs så bra musik längre som de gjorde förr. Ovan på det kallar ynglingarna mig för gubbdjävel. *Suck*Andra bloggar om:

Noll-åtta

Citat: "Det finns bara två sorters människor; de som är stockholmare och de som vill vara det." Slut citat.

image207

Jiddajholmen


Andra bloggar om: ,

Eh...

TANDKRÄM


Lägg märke till den dramatiska förändringen den 19:e september mellan förmiddag och eftermiddagen.
Andra bloggar om: ,

 

Kilometeranvisningar för Södermalmsmilen

image206

1. Efter träbron ungefär. 4:50
2. Under Årstabron. 9:40
3. Vid Bergsundsstrand. 14:30
4. Straxt efter bron till Långholmen. 19:20
5. Vid Munchenbryggeriet. 24:10
6. Under slussenkövern. 29:00
7. Efter "ABBA museet". 33:50
8. Vid Bondegatans slut. 38:40
9. Tullgårdsgatan. 43:30
10. Korsningen Ringvägen - Rutger Fuchsgatan. 48:20

Banans sträckning finns här, eller här.Andra bloggar om: ,

Utmaning

Jag fick en utmaning idag, av Jane. Jag är generellt emot listor men kan tänka mig att göra ett undantag för att hon skrev så fint om mig i sin lista. Så här lyder utmaningen:

Give the award to up to 10 people whose blogs bring you happiness and inspiration and make you feel so happy about blogland! Let them know by posting a comment on their blog so that they can pass it on. Beware! You may get the award several times!?

Jag är värdelös på bloggar och besöker nästan enbart populära bloggar. Hur som helst kommer tio bloggar här:

Felicitas - Janes blogg. Jag hittade en person som registrerade enorma mängder rehabträning på FunBeat och fashinerades av hennes envishet. Har blivit hennes löpcoach och följer hennes och Niklas husbygge med iver. Janes löpkompis Xena ingår i mitt blogguniversum.

Dagarna - Ninni (Alex Schulmans svägerska) skriver om en tvåbarnsfamilj i Bromma. Med undantag för våra olika ekonomiska förutsättningar är igenkänningsfaktorn hög.

Jonas Gardell - När Jonas skriver om sin barndoms problem kan jag bara skratta/gråta igenkännande.

runnershighandthelowestlow - Allan är den ende jag känner till som är större löpnörd än jag som inte är elitsatsande och bloggar. Hans skildringar av sina lopp är hjärtknipande.

Arga Lappen #&!¤! - Vem gillar inte arga lappar?

SKiNHEaDBArBiEdOLL - Den här flickan både skrämmer mig och fashinerar mig. Jag önskar att jag varit lika mycket rebell som ung men är livrädd för hennes tankar. Ibland får man obehagliga insikter i hennes liv.

Mats Larsson - Expressenkorrespondent i Kina. Vardagen i Kina verkar vara taget ur en ungdomstrilogi om rymdfärder.

Ett liv i exil - Jonas aka Silverfisken bloggar från Sydney. Bilderna! Bilderna!

Distansmannen - Löparblogg av Björn vars bror, "Lill-Kötta" är med som citatkung.

42195 - Bloggar om varje meter i ett marathon.


Som sagt. Jag läser inte så många bloggar. Jag hänger mest på FunBeat.


Andra bloggar om: ,

En mil runt södermalm

Ska köra en flack mil med ett gäng från FunBeat som vill komma under den mentala bariären 50 minuter. De klarar säkert detta med galans men hjärnan kan spöka ibland så jag ska vara haren som drar förbi bariären.

Upplägget blir såhär:

1. Gemensam uppvärmning vid Eriksdals badhus (där parkering finns) och uppmjukning.
2. Löpningen går medsols från Eriksdal där vi håller koll på tempot tillsammans med hjälp av tidsmarkeringarna:
 1. 4:50
 2. 9:40
 3. 14:30
 4. 19:20
 5. 24:10
 6. 29:00
 7. 33:50
 8. 38:40
 9. 43:30
 10. 48:20
Därefter nedvärmning och slutstretch. Datum är till söndagen den 3:e feb kl 9:00.

image205


Andra bloggar om: ,

Cykelpendling

Merida I8.
Den idealiska pendlarhojen. Inga synliga kransar bak, enkel, lätt och snabb. Snygg. Snygg. Snygg.

image204

Snygg!


Andra bloggar om: , ,

Veckans ojdå

Bruno Ström är nog lite speciell.
Andra bloggar om: ,

Träningsvärk

Har kört mitt rehabprogram som jag dessutom stoppat in några delar i som jag vet att jag behöver bättra på. Vilken träningsvärk det resulterade i!! Värst är nog tuttarna. Armhävningar med händerna på fotbollar är igen lek!

 • Armhävningar på fotbollar 3x10
 • Plankan med fotrotationer 2x(2x10)
 • Sidolyft liggande 3x12
 • Tåhävningar 4x20
 • Liggande bensparkar med stång 3x15

En god sak med de nya stretchdelarna är att jag nu når mina fötter utan att värma upp först, och det efter bara tre pass!

Nu längtar jag till att få börja springa.

image203

Andra bloggar om: ,

Norges hemlighet

Nu har jag hittat norrmännens hemlighet! Sökte efter en sida med bra bålstabiliserande övningar och hittade denna norska med videoinslag som visar hur man gör - i olika klasser beroende på hur vältränad man är!!!
Här finns den. Träna bålstabilitet - slipp skador - få bättre kontinuitet i träningen och bli bättre. Enkelt skrivet och svårt utfört.

image202


INGET HOPPARKNÄ!!!

Inombord skuttar jag av glädje just nu. Jag besökte en sjukgymnast på Bosön på Lidingö som turligt nog hade disputerat på hopparknä. Hon undersökte mig länge och väl och konstaterade att det INTE var hopparknä. Biomekanisk obalans blev diagnosen. Detta innebär mycket träning för att komma i balans men det innebär också att jag MÅSTE löpträna för att det ska bli bättre! Tjohoo!!!

image201

Andra bloggar om: ,

Stretch = fina firren

Jag älskar och hatar att stretcha. Jag hatar det innan jag gör det och jag älskar det när jag gjort det.

Några små tips:
 • Stretcha inte direkt efter träningen. Redan ansträngda muskler behöver inte ansträngas mer. Stretcha några timmar efter istället.
 • Håll i stopläget i 30 sekunder, öka sedan något och håll i ytterligare 30 sekunder.
 • Ansträng muskeln du stretchat direkt efteråt i ca 5 sekunder. Inte hårt men något.
 • Gör gärna samma övning två gånger.
Här hittar du fina övningar på bild.

image200

Va, har jag de skorna?Andra bloggar om: ,

Driften

Jag längtar efter att bli en seg gammal gubbe som står erfaret bland kalvarna i startfållan till diverse löptävlingar. Gubben med vit hår, träningskläder från en svunnen tid med splitt nya racerskor och en avmätt, lugn blick som visar på trygghet och självsäkerhet. En sån där gubbe som man vid första blicken avfärdar som en "jogging-gubbe" men som man vid en närmare syning ser tecken på att det kan vara lite fart i gubben. Vid starten drar kalvarna förbi och tänker: "en farfar ska jag väl ändå knäcka"? Vid 20 km kommer gubben förbi i samma tempo som han startade i (eller snabbare) och när kalvarna kommer in i mål står gubben och byter om, färdigstretchad, duschad och klar.

Ska jag klara det måste jag uppfylla två drömmar som motverkar varandra något (och som oftast är orsaken till mina skador); 1 - Jag vill bli så snabb som det bara är möjligt! Jag tror att jag kan komma ner på 2:30-2:45 på maran med rätt träning. 2 - Jag vill hålla mig skadefri så kroppen får kontinuitet i hastigheterna.

Inga rätt än så länge :P Men skam den som ger sig!

image199


Andra bloggar om: ,

Jag kan inte låta bli att gilla denna hur jag än försöker.Kate Nash - Mariella


Andra bloggar om:

3x30 minuter gör skillnad

När man börjar träna ska man tänka på hur ofta man tränar. 1 gång i veckan gör att man rör på sig men utvecklas inte. 2 gånger i veckan kan bibehålla en redan upparbetad kondis men knappast bygga något. 3 gånger i veckan gör tricket. Att tänka på är också att passet bör vara 30 minuter långt och på 30 minuter hinner man med mycket.

Läs t ex denna artikel av Studenternas tränare Lorenzo Nesi.

image198

Lorenzo gillar gegga!Andra bloggar om: ,

Färdiggnällt

Så, nu har jag gnällt färdigt.

Visserligen blir det inte mycket löpning på ett tag framöver men jag får världens chans att komma in i vanan att träna upp bålstabiliteten och få lite styrka på övriga kroppen. Med lite yoga kommer jag förhoppningsvis bli lite smidigare också. När löpningen kommer igång så sakteliga ska det även finnas en långsam upptrappningsplan där målet är att komma upp i 60 km / vecka före hösten. Skam den som ger upp!

Tack för att ni läser mitt gnäll.

image197
Andra bloggar om: , ,

Jag har hopparknä :P

Jumper's knee

Så känns det:
Det gör ont precis under knäskålen där en sena har överbelastats och inflammerats. Det beror antingen på att du har sprungit för mycket upp och ner i backar eller på att du har använt skor som inte tillräckligt dämpat de stötar dina ben tar emot.

Så repar du dig:
Jumper's knee kan behandlas med stretchövningar och lårmassage. Det gör musklerna smidigare så att de kan avlasta senan. När musklerna är stela och korta utsätts senorna för extra påfrestningar när du rör dig. Gör ett kort uppehåll och spring inte i backig terräng de första veckorna efter att ömheten är borta.

Jessica (sjukgymnast) hävdar också:
behandling knä: En massör/sjukgymnas/naprapat gör "tvärfriktioner" över det skadade området så att cirkulationen ökar och ärret blir flexibelt. Sedan måste man klura ut varför det blir så till att börja med. Löpstegsanalys, muskeltesta bålstabiliserande muskler, leta nervrotspåverkan i ryggen och muskeltesta höfterna.

image196Innan någon soffpotatis klämmer ur sig "så hälsosamt det verkar att löpa"; jag hoppade enbenshopp när skadan uppstod. Inget annat!Andra bloggar om: , ,

Team Fakta

Team Fakta kör just nu en massa roliga långpass. Peter Lembke drar iväg på en mängd långpass under året och bjuder in vem som vill att hänga med. Ibland blir det kring 45 km och ibland över 60. Banan är utmärk på karta i förväg och man kan hoppa av när man har lust. Tips på utrustning och vart man tar pauser finns på sidan. Nästa pass går 17:e februari.

image195

Peter Lembke i snö


Andra bloggar om: ,

SKITSKITSKITSKITSKITSKITSKITSKITSKITSKITSKIT

Det gör fortfarande ont! Efter lite googlande verkar det som att jag har jumpers knee/hopparknä. Det låter som lång konvalesens på det. Då måste en plan upp för att man inte ska tappa för mycket av löpstyrkan. Möjligen skulle det kunna se ut såhär:
 • Wetvest - Löpträning i vatten för uppbyggnad av styrkan i löpmuskler.
 • Trappmaskin - Om man lyfter benen med vader och höft, utan att hålla i handtagen, är det grym bålstabilitetsträning.
 • Spinning - Jag är inte mycket för att sitta på cyklar om det inte är transport mellan A och B men hjärtat måste få något som liknar ansträngning.
 • Yoga - Smidighet är inte löparens starkaste del.
 • Simning med simfötter - Stenhårt för benen.
Men det får inte bli mer än några veckor, annars kommer jag att krevera.

image194

Andra bloggar om: , , , ,

En film om marathon

Detta kan bli årets kalkon eller kanon. Ska jag vara min vana trogen och vänta på videon eller ska jag våga mig in i biomörkret, mumsa popcorn och frossa i marathonfeber?

image193

Andra bloggar om: ,

Ny vecka

Äntligen har viloperioden kommit till ett slut och jag kan börja springa. Spänningarna i knät har släpt och jag ska ta en lugn jogg på 7,5 km på lunchen för att spänna bågen lite. Jag hoppas så klart på att det går felfritt. Helgen blev lite seg utan långpass (som jag f ö inte sprungit sedan 4 veckor) och löparnerven börjar kännas väl spänd. Funkar knät/ryggen ska det dock bli 6-7 mil denna vecka.

image192

Andra bloggar om: ,

Löpförbud

Jag får inte springa på två dagar säger kiropraktorn :'(

Jag är tydligen lite lös i höfterna efter behandlingen. Kanske är läge att lära sig gå på händer?

image191

Andra bloggar om: ,

Kiropraktor del 3

Ska dit idag igen och få ur lite mer av problemet ur ländryggen.

Jag kan springa lite försiktigt men det blir med ömmande högerknä och det suger rätt hårt. Vill ut och köra ett aggressivt 15k-pass i 4:15 tempo! Grrrrr.

Det blir bara sega 4-5 mil denna vecka men jag siktar ju på att nå höga mängder först om ett år så det får ta sin tid helt enkelt. Undertiden kör jag på med lite lunchjogging, stretch och coreträning.

Och ni?

image190

Andra bloggar om: , ,

Vilken sorts löpare är du?

Adidas satsar lite extra på sina löparkonsumenter just nu. Testa t ex vilken sorts löpare du är.

Vilken löpartyp är du?

image189

Andra bloggar om: , ,

Tillskott

Inte i familjen utan till kroppen. Är det nödvändigt? Om du frågar mig: ja. Om du frågar folk som tror att man får i sig allt genom maten: nej. Jag märker skillnaden när jag tänar och äter tillskott eller inte. Om det är prykiskt så spelar det mig ingen roll, det fungerar ju!

Fairing har bra produkter för oss löpare:

image188


Andra bloggar om: , ,

Att jämföra tider

Ibland är det kul att jämföra tider. Mot sig själv, mot sin granne, mot sin styvbror. Om ålder och/eller kön skiljer finns det omräkningstabeller att använda. Intressant också om man vill jämföra med sina tider från förr.

image187


Andra bloggar om: ,

Kiropraktor del 2

Smygreklam:

Thomas A. Endler, Leg. Kiropraktor, Stockholms Kiropraktorklinik. Sturegallerian.
08-678 74 40.

Helt suverän kiropraktor! Jag blev sönderknakad och helad! Må gudarna spara denna man från skärselden.
Andra bloggar om: ,

Kiropraktor

Innan jag började springa hade jag ett ryggskott som låste min vänstra höft något i rörligheten. Detta ställer än i denna dag till besvär för mig i ländryggen. Jag får en låsning i någon av kotorna där och får i och med det ont i höger knä. Rörelseapparaten är konstig. Hur som helst var jag hos naprapathögskolan i måndags och sökte hjälp. Där var de lite för gulliga mot min rygg så idag ska jag till kiropraktorn med nypor på lunchen. Det gör ont och gott!

image186


Andra bloggar om: , , ,

Run Forest, RUN!Andra bloggar om: , ,

FIRST

FIRST - Furmans Institute of Running & Scientific Training har en egen filosofi när det gäller löpning. Vilan är lika viktig som träningspassen.

Bill Pierce och Scott Murr vid Furman Institute of Running and Scientific Training i South Carolina har forskat och kunnat påvisa att endast tre dagars träning i veckan utvecklar löpförmågan tillräckligt för att bli snabbare på marathondistanser. Det handlar om att kroppen behöver de tre viktiga inslagen i träningen; snabbhet, tempo och uthållighet. Utöver detta hävdar de att VILAN är lika viktig för utvecklingen.

Läs gärna mer om detta på deras hemsida.

Programmet:

Förutsättningarna för programmet är att man kan springa två mil i sträck. Minst en dag bör man träna något annat som crosstraining med hög intensitet.

Vecka Tisdag______Torsdag____Lördag
______(Snabbhet)___(Tempo)___(Långpass)

1______8x400m______5 km_____15 km
2______4x1200m_____8 km ____20 km
3______6x800m______11 km____21 km
4______3x1600m_____5 km_____15 km
5______10x400m_____8 km_____23 km
6______5x1200m_____8 km_____25 km
7______7x800m______13 km____27 km
8______3x1600m_____15 km____21 km
9______12x400m_____5 km_____25 km
10_____8x800m______8 km_____25 km
11_____4x1600m_____13 km____32 km
12_____12x400m_____8 km_____25 km
13_____6x1200m_____8 km_____32 km
14_____7x800m______6 km_____25 km
15_____3x1600m_____13 km____15 km
16___30 min jogg__20 min jogg___Maran


Farten då?
Långpass____10k-fart + 40 sek /km
Långtempo___10k-fart + 30 sek /km
Mellantempo__10k-fart + 15 sek /km
Korttempo____10k-fart /km
1600 rep_____10k-fart - 35 sek /km
1200 rep_____10k-fart - 40 sek /km
800 rep______10k-fart - 45 sek /km
400 rep______10k-fart - 55 sek /km
(Jogga 400 m mellan varje rep)


Andra bloggar om: , ,

Varför Dumbas?

Dagen innan jag startade bloggen kallade en kille mig för Dumb ass! Därför!

N'batha M'bwele? - Något som jag inte heter ska jag väl kalla mig! Det stod mellan Haile Gebr och N'batha.

Jag har en fest i tyskland!
Man kan bli utskälld!
Tydligen använder jag även Mylo!?


Andra bloggar om: , , ,

Ullfrotté från Östersund

Jag brukar förespråka syntetmaterial som material för löparkläder. Bomull andas inte på samma sätt och blir en tung kall filt på kroppen eefter några timmars löpning i blötsnö. Det finns dock alternativ: Ullfrotté!

Saxat från Woolpowers hemsida:
Woolpower är en hel kollektion av plagg för hela kroppen, som kan kombineras på olika sätt beroende på temperatur och form av aktivitet. Woolpower underställ, sockor och förstärkningsplagg tillverkas i materialet Ullfrotté Original. Och allting tillverkas på plats i Östersund. Materialet finns i olika tjocklekar och har olika funktioner och fördelar. Tjockleken på materialet mäts i gram per kvadratmeter och finns i 200, 400, 600 och 800 g/m².

Vi som har gjort lumpen minns väl "Olle" som man bar under m90-jackan? Ullfrotté från Östersund! Här i svart version:

image183Andra bloggar om: , , ,

Skavsår

Får du skavsår?
Då duger det bara med Sportslick!

Argear
Litepac

image181

Alternativt får man köpa "Tåskor" från Addnature.
image182

Andra bloggar om: , ,

Nyårslöfte?

Om du är i början av ett nyårslöfte där du tänker börja springa t ex för att gå ner i vikt eller få bättre kondition så har jag några länktips här:


Man kan naturligtvis hänga här en del. Några små tips och idéer dyker ju upp ibland.
Här finns mitt schema för nybörjare.

image180


Andra bloggar om: , , ,

Energi á la Rune Larsson

Energi är ett måste för att som tränar och den vanligaste formen för löpare är energidrycken. Den finns oftast tillgänglig under loppen och där av byggs vanan upp att använda dem under träning likaså. Jag vill slå ett slag för energikakan. Det finns måga sorters färdiga kakor med energi/protein i men jag har en annan kaka i åtanke, nämligen Runekakan.

Rune Larsson uppfann denna kaka som ett botemedel mot "fältkoman" som drabbar beväringar som sliter under övningar i timmar utan att få i sig någon som helt föda mellan frukost och middag (kan t o m vara medvetet av somliga befäl). Därefter har kakan blivit testad av ultralöpare och multisportare över hela världen. Jag har även hört lovord från småbarnsföräldrar som trollat bort "gnällkoman" före middagen ur sina småttingar med Runekakan.

image179

Kakan är enkel att tillverka: Koka knäck, addera havregryn och låt stela. Voilá! Skär upp i lämpliga storlekar. Det går att addera diverse nötter/syltar/torkade frukter eller flytande glukos om man vill förbättra smaken eller effekten.

Runekakan kan även köpas.

Enligt Rune själv:
?Jag såg att soldaterna behövde någon sorts mat som de kunde bära med sig. Mina kriterier var att det skulle vara billigt, gott att äta, innehålla en relativt hög andel sammansatta kolhydrater, kunna hållas färskt länge oavsett hur man lagrar det, vara lätt att tillverka och så skulle vilken fältkock som helst kunna få tag på ingredienserna och laga ihop dem på sitt kök i skogen. Efter en del kokande och provande kom jag fram till att havregryn som limmas ihop med knäck uppfyllde alla kriterierna. Jag körde tester med soldaterna först, sedan med mig själv när jag sprang några 25-mila lopp. Produkten fungerade utmärkt. Man blev dock törstig och kunde få en motvilja mot den söta smaken efter ett dygn eller så. Jag lät även olika fallskärmsjägargrupper prova kakorna på ett repmöte och de var nöjda.?Andra bloggar om: , , ,

Lena

Lena Gavelin är en av sveriges snabbaste kvinnor. Hon knäcker Lidingöloppet på enkla 1.54.32 och har kört maran på 2.30.39!!!

image178

Lena Gavelins hemsida

Röda skor!


Andra bloggar om: ,

Vila är hälsa

Att träning är viktigt tvivlar nog inte ens Homer (eller Niklas) om. Vad som många missar är att vilan är minst lika viktig. Det är i vilan som träningen ger effekt och kroppen skapar de nya förutsättningarna för att kunna bli snabbare/uthålligare.

Man kan periodisera träningen så att möjligheten att få en återhämtningsvecka finns utan att minska utvecklingen. Var 3:e/4:e vecka ska m a o innehålla endast 60% av snittveckans träningsmängd. T ex: v3: 80 km, v4: 95 km, v5: 110 km, v6: 57 km.

Man kan lägga in aktiv vila i form av extremt lågintensiva löpturer med ansträngningsnivå på 10-13 på Borgskalan eller 60% av Max HR.

En dag helvila mår kroppen också toppen av.

Artikel om ämnetDär mellan kan man kuta som faan!!Andra bloggar om: , ,

Du är ju konstig

När folk frågar mig om min löpning brukar jag berätta som det är. Den vanligaste reaktionen är att jag är konstig. Ett freak.

Ofta kommer följdfrågan hur min familj reagerar när jag tränar så mycket? Om inte mitt privat liv blir lidande?

Straxt efter att man släppt ämnet kring mitt slöseri med tiden kommer diskusionen om veckans tv-serier.

Där kan jag aldrig vara med eftersom jag anser att jag inte har tid att slösa bort så mycket tid.
Hur skulle min familj reagera om jag bara satt och tittade på serier på tv? Skulle inte mitt privatliv bli lidande?

image177

Homer är alltid undantaget!


Andra bloggar om: , ,

Träna fötterna

Jag försöker träna upp mina ben att bli mer stryktåliga. Bland annat tänker jag öka min träningsmängd med 200-250% och träna en massa core. För att få in lite extra träning för att minska min pronationsbenägenhet tänker jag testa att köra med ett par raceskor på kortare distanser. Jag funderar på dessa:
image176
Nike Mayfly. 130 gram. Det kan inte bli mer hardcore.

Vissa dagar har jag tänkt köra dubbla pass. T ex: 7-9 km på morgonen/lunchen och 7-8 km på lunchen/kvällen. Ett av dessa pass skulle kunna vara snabbare och användas med mayfly.Jag har ju faktiskt sprungit med försvarets blå Lejon en gång i tiden. Dess dämpning var sulans masonitskiva.


Andra bloggar om: , , ,

Garmin Forerunner 405

Nu är den här! Nya GF405. Mindre, smidigare, snyggare. Förvisso har den en väldigt liten display, fortfarande ganska kort batteritid (8 timmar) men väger endast 60 gram!

Självklart vill jag ha en!

image174
image175


Så snygga!

The internet is for...


Fingerfärg?

Beckers rules!

image173


Ärligt talat, jag hade nog också skippat moralen och tagit en bild i stället i denna stund.


Andra bloggar om: ,

RSS 2.0