Morgonpass har guld i mun

Ett medelpass igår blev omvandlat av stormen till lätt pass på morgonen. Det var innan jag stötte på Niklas Nilsson, Funbeatgranne och Nix lumparkompis, utanför porten. Han hade vänligheten att hålla mig sällskap hela vägen på sin cykel och hålla upp tempot åt mig (jag kunde nog ha sprungit långsammare utan att han hade gnällt).

12,1 km på 53:10. D v s 4:24 min/km. Inte så farligt snabbt om man inte beräknar att det är inklusive lite trögare start som uppvärmning och att det var klockan halv åtta på morgonen.

Tack Niklas!

 

Smart badrum

Det här är riktigt smart!"Badrumsenheten Vertebrae (ryggrad) är uppbyggd av svängbara moduler kring en centrumpelare. Modulerna som innehåller dusch, tvättställ och toalett bygger på höjden och kan vikas undan när de inte används. På så sätt är det möjligt att spara in på badrummets golvyta.

Modulerna innehåller (uppifrån och ner):
- dusch för vuxna
- dusch för barn
- vattencistern
- förvaringsutrymme
- förvaringsutrymme
- tvättställ
- toalettstol.

Modulerna är tillverkade av 3 millimeter aluminiumplåt och är pulverlackerade. Anslutningar för el och vatten leds från taket och ner i centrumpelaren. Avloppsledningar från tvättställ och toalett går genom samma pelare, fast ner i golvet.
Modulerna är 400 millimeter breda och längden är 1 000 millimeter. En Vertebrae väger 150 kilo, så det gäller att kontrollera att bjälklaget tål den extra belastningen. Priset för en komplett enhet är 7 500 pund exklusive moms och frakt."

Mer information: http://www.designodyssey.co.uk/
 

Vojne vojne och vojne

Det viktiga först: Grattis alla ni som for över havet till Åland och visade att löpbloggare har ballar av stål, oavsett kön.

Del 2: Löpuppbyggnad del 1 har startat. Ett pass bestående av 7,5 km löpning på 33:44 och sedan 10 intervaller upp för en 170 meter lång backe bakom huset á 42 sekunder styck.

Nästa pass blir på torsdag och blir ett 70 minuter långt löppass bestående av 3 delar: 30 min mycket lugn löpning (5min/km), 40 minuter hård löpning (4:20 min/km) och avsluta med 3x100 meter i maxfart.

Del 3: Den gnälliga farbrorn Rune Larsson.

Jag kan inte riktigt få ihop bitarna. I en artikel i RW berättar Rune om hur svårt det är för ultralöpare att få spons då sporten inte riktigt är publikfriande. På sin hemsida skriver Rune sedan om den svenska avundsjukan som dök upp då han löpt en mara på 2:18 och folk började misstänka doping o dyl. Sedan hoppar han rakt ner i den svenska avundsjukedräkten och börjar gnälla om den bäst sponsrade ultralöparen Dean Karnazes för att media (inte han själv) kallar honom den mest uthålliga mannen i världen och att det finns bättre ultralöpare som inte har lika bra sponsring som han.

Rune. Vad är det du vill att Dean ska göra? Ska han lämna över pengarna till de som är bättre? Om du hade fått lika bra sponsring som Dean, på den tiden som du själv försökte bli sponsrad ultralöpare, hade du då lämnat över pengarna till de som var bättre än du då? Vill du att han ska säga till sina sponsorer att han inte förtjänar pengarna och att de borde ta någon annan som är bättre? Vilken normalfuntad idrottare gör så? Linus Törnblad? - Nej tack. Ge pengarna till de höjdhoppare som är bättre än jag. Ska han gå ut i världen och försöka få återupprättelse för alla dem som är bättre än han i de medier där de skriver att han är bäst? Det låter som ett Sisyfosarbete jag inte tror att du själv skulle göra.

Du kanske bara gillar att gnälla? Vad vet jag, logiskt är det dock inte!
 

I'm of to skåne

För att leva skogshuggarliv. Ha en trevlig helg på er!


Berglund åsiktar

Berglund tycker att jag ska köra en 6, 12 eller 24 timmars också. Jag vet inte om det skulle fungera riktigt. Jag gillar bilden i huvudet av att jag tar mig från A till B. Jag gillar inte riktigt att springa flera varv och jag tror att jag skulle få svårt med motvationen efter 5 timmar. Då är det lättare att sikta på 72 km på 6 timmar och sedan veta att efter 5 timmar så ÄR JAG INTE FRAMME ÄN. Låter det vettigt? Lurar jag bara mig själv? Jag kanske skulle testa någon 6 timmars?

 

Funbeat

De som missat denna fantastisk community bör omedelbart ge sig iväg dit för att undersöka vad 'the buzz' gäller. Varför skulle Funbeat vara bättre än Jogg eller Puls? Jag ska nämna några saker:

Kalender med 10 olika översiktsmöjligheter, statistik som du själv ställer in, inlagda tävlingar, diskusionstrådar i en uppsjö ämnen, gästbok, bildfunktioner, kontroll av sin startsida, spara uppmätta rundor, bygga scheman som man kan dela med sig, spara utrustning med fakta och rescensioner, styrketräningsfunktioner, o s v.

Det blir för knöligt att rabbla allt gå in och kolla själv: FUNBEAT

 

Dumma barn

När jag var liten hade jag b l a två viktiga vänner: Karin och Egån. Karin bodde mitt emot mig och Egån var mer mobbad än jag. En dag efter skolan när vi var 10-12 år lekte vi alla tre tillsammans. Vi lekte att vi hade en stor segelbåt tillsammans som vi reste jorden runt på och upplevde andra världar i. Egån kallade sig då Putte och jag Micke. Varför vet jag inte. Vi var väl bara andra. Karin kallades Karin.

Plötslig utan någon särskild anledning började jag och Karin reta Egån. Vi pressade honom lite mer för varje minut. Jag kände en stark tillhörighet med Karin och tyckte att vi två hörde samman. Vi kallade Egån taskiga saker som 'tjur-henke', ett ök-namn han ofta fick höra för att han hade lätt för att gråta, inte för att han var en 10-årig tjur. Han blev ledsnare och ledsnare och tillslut gick han gråtande hem och ropade i trapphuset att han aldrig mer skulle leka med oss.

Efter vår orgie i maktutövande som stark enhet splittrades Karin och jag av hennes mamma som ville att hon skulle äta middag. Nu kom skulden. Vad hade jag gjort? Tryckt ner en av mina bästa vänner för en kort resa av samhörighet? Hela den kvällen minns jag att jag mådde illa, som Alfons, över det jag gjort mot Egån. Inte nog för att han var min vän, han hade det ju faktiskt värre än jag både i skolan och hemma. Han var ju min kompis som satt med mig och läste Lilla fridolf 5 dagar av 7 i veckan.

Vi gick i parallellklasser så jag kunde undvika honom på rasterna i skolan dagen efter, vilket jag medvetet gjorde. Jag hade ingen bra ursäkt. Jag kunde bara undvika att se honom i ögonen.

Klockan fem ungefär var jag hemma. Nyckelbarn. Dörren ringer och bakom den står Egån som undrar: - Hej. Ska vi leka?

Han undrar för att han inte hade något annat och jag svarar: - Okej.
För att jag väljer den enkla vägen: att blunda.

Jag vill be dig om ursäkt, Egån. Jag var lärde mig något och jag hoppas att du inte minns denna episod i vårt gemensamma liv.

Resan mot långdistansen

Jag har haft nöjet att hjälpa en flicka som heter Karin (inte barnmorskan ;) ) att träna för LTL. Hon genomförde den under sin drömtid 60 min. Nu siktar hon mot LL30 och GBG varvet. Nu har hon en blogg.

http://kajozresa.blogspot.com/

 

Kraftloppet

Kraftloppet är på 72 km. Gissa om jag är sugen på det. Längre än 50 km men inte absurdt kuperat och mitt i natten som Ursviks Ultra.

Från sidan:

Start och Mål är i centrala Finspång.
Kraftloppet går i ett naturskönt och historiskt landskap, med ängar - åar - skog och sjöar utmed banan. Kraftloppet är ett långlopp på 72 km både individuellt och i stafettlopp för lag.
Kraftloppet har dessutom ett Martonlopp för damer och herrar individuellt.

Visste Du:
-Att Kraftloppet är ett av Sveriges längsta individuella motionslopp och 4:e längsta stafettlopp, över 72 km, som genomförs på en dag.
-Att Finspång är centrum i De Geerland, den svenska industrins vagga.
-Att Finspång är Sveriges sjörikaste kommun med c:a 370 namngivna sjöar.

Förr årets 5 bästa placeringar:

1.

Reima Hartkainen

IFK Skövde

5:07:52

00:00:00

2.

Johan Gustavsson

IFK Mora Friidrott

5:28:49

00:20:57

3.

Johan Fridlund

Axa Sports Club

5:38:44

00:30:52

4.

Jonas Brantvall

Norrköping

5:39:13

00:31:21

5.

Hasse Byrén

IF Spartacus Örebro

6:00:10

00:52:18


Självklart siktar jag på att ta mig in på listan!


SUM i bilder

Inte så många men talande. Fotograf: Olle Eriksson.Starten i Björkhagen. Straxt före 10 på lördagen.Pippi-ryggan var fulladdad med godis och Electrolyte.Här är det 3 kilometer kvar. Det är jäkligt tungt nu men Olle var en glädjande syn!Kaffet smakade mums. Mackan fick jag inte ner i min strejkande mage. T-shirt och medalj hänger i vänsternäven.

 

Helt sjukt

Jag har sådan träninsvärk i korsryggen och rumpan. Bålens baksida fick jobba rejält under innebandyn. Man kanske skulle ge sig på extremt korta intervaller och lite ryggstyrka för att bättra på ens svagheter? 20x100 meter i maxtempo kanske skulle vara coolt? Frågan är vad det får för effekt?

Nu har jag löpvila ett tag. Alltså... jag joggar korta sträckor. Helt utan löpning är ju inte ens möjligt. Jag vill få lite vila innan säsongen börjar igen. Steg ett efter vila blir då 'Uppbyggnad del 1'. Ett återkommande 4 veckors program med fokus på terrängstyrka.Farbror N'batha ska in i startgrupp 1C igen!

 

Innebandy

Svågern ringde på kvällen och undrade om jag kunde vara den 6:e personen på en innebandyträning. Uppenbarligen var de desperata som ringde mig så jag blev nyfiken och sa ok.

Det var en absurd tillställning. Alla, utom jag, hade spelat innebandy sedan barnsben och behandlade bollen som om de var fastvuxna med klubban. Jag kände mig som en orange plastkon och var som ett slags rundningsmärke på planen. Jag sög rejält som medspelare.

Alla var vänliga och det blev aldrig hårthänt men jag insåg att jag inte är van att lubba på 90% av max med bollkontroll i 60 minuter. Jag tog slut efter 40. Bålen fick sig också en omgång.

Mina erfarenheter blev att jag är lite ödmjukare och inser att innebandy är tuffare än jag tidigare fattat. Nu ska jag bara restaurera mitt självförtroende. Jag köper nog inte en klubba men kan nog tänka mig att hoppa in om de blir så desperata igen.

 
 

bloggfish

Här kommer lite snodda tips ifrån Fisken!

Jag surfar ju runt för att se hur jag effektivast kan komma i form och då fick jag dessa tips ifrån en kamrat... Otroligt nog så verkar det ju stämma?


FRÅGA: Kan jag genom att göra sit-ups få min mage lite mindre?
SVAR: Definitivt inte! När du tränar en muskel, blir den större.
Därför bör du inte göra sit-ups, såvida du inte strävar efter att ha en
stor mage.
-----------------------------------------------------------------------------------


FRÅGA: Är simning bra för figuren?

SVAR: Tja, se på valar
---------------------------------------------------------------------------------FRÅGA: Jag har hört att idrott är bra för hjärtat och kan förlänga livet,
stämmer det ?

SVAR: Ditt hjärta är programmerat till att slå ett visst antal slag under
livet. Kasta inte bort dem på träning!! Genom träning slår hjärtat
snabbare, och du förkortar livet! Vill du leva längre? Ta dig en tupplur!
--------------------------------------------------------------------------------


FRÅGA: Borde jag skära ner på måltider innehållande kött, och äta mer
frukt och grönsaker?

SVAR: Här måste du försöka att förstå logisk effektivitet. Vad äter en ko?
Gräs. Och vad är det? Grönfoder. Så en biff är inte något annat än ett
effektivt sätt att äta grönsaker på. Ät kyckling, och få i dig majs! En
fläskkotlett kan ge dig 100% av rekommenderat dagligt intag av grönsaker !

--------------------------------------------------------------------------------


FRÅGA: Borde jag minska på mängden alkohol jag dricker?

SVAR: Nej, tvärtom. Vin är gjort av frukt. Brännvin är destillerat vin.
Det betyder att de tar bort vattnet ur frukten, och så får du ändå mer av
det goda, sunda innehållet. Öl görs av sädesslag, det säger allt.
---------------------------------------------------------------------------------


FRÅGA: Är choklad osunt?

SVAR: Är du tokig? Kakaobönor = bönor ,  och bönor, linser o dyl är
vansinnigt nyttigt, vet alla, eller hur? Det är den bästa
'feel-good'-maten man kan få!!

---------------------------------------------------------------------------------

FRÅGA: Är det viktigt att vara i god form?

SVAR: Rund är en form, så god som någon!


/Da fisk

Snurrig energi

Jag vill slå ett litet slag för hur man enkelt kan minska sitt inköp av energi oavsett om man bor i tätort, lägenhet eller villa på landet. En liten vindsnurra som man kan montera på taket på sitt flerbostadshus (kolla med värden först) eller villa.

Vindkraftverket är effektivare än traditionella vindkraftverk och näst intill ljudlöst. Enda anledningen att inte montera ett dylikt är för att man är mossig/traditionell betongröv/flexibel i huvudet som en gipsplatta.


WWW.HOMEENERGY.SEDen är tyst och snygg!En enkel kontrollstation för alla energikällor är på gång.Effekten blir ju ännu bättre om man kompletterar med solceller.SNYGG!
 

Finanskris

Det har jag haft i 6 år. Kul att världen hunnit ikapp.

 

Lördag 9:e maj 2009

Jag ska.


Oj!

Jag glömde berätta att jag efter 25 km möte JUMPER (inte Tildo som jag skrev först) som gav 'high five' och skrek: Fan vad ni är BRA!

Senare skulle han springa en del av sträckan med Fredrika. Snyggt!!

 

Bilder

Oj oj oj. Lite stel idag.

Peter Lembke från Funbeat/Team Fakta har lagt ut bilder för den som vill se lite hur det var. Jag väntar på kopior på bilderna som Olle tog. Lägger ut dem senare.

http://www.teamfakta.se/?TitelID=348

 


SUM

Jag vaknade med barnen, fixade frulle, åt och började ta på mig löparkläder. Då märkte jag pulsen. Hög redan vid klädpåtagningen! Packade salta fiskar, hallonbåtar, elecrolyte, Vitargokakor och mp3 spelaren. Lidingöbanan - röd linje från ropsten - grön linje vid gamla stan = 47 min. På plats var det fullt ös. Jag fixade lappen, hälsade på Funbeat-Olle som skulle vinka av sina Funbeatare. Pratade lite med Fredrika, Fun run och Sub 2 Filip och ställde mig på startplatsen.

De första 5 km gick ju på mina gamla träningsbanor så jag passade på och surrade mycket med folk. Allt från de som gillade min Pippi-ryggsäck till de erfarna Ultrarävar. Nästa fem hade jag kört med Olle så det var också easy-peasy. 1:a milen på 54 min.

Sedan blev det mycket rötter och en del lera vilket tog lite kraft. Jag hängde på några grupper men kroppen ville springa lite snabbare så jag puffade iväg i mitt eget tempo. Någonstans, vid en fors, sprang jag en gammal dragning av Sörmlandsleden som vi följde. Detta resulterade i att jag sprang tre extra kilometrar här. Nu sprang jag också en stund med den ende från Tramps like us som hade stake att starta i SUM. David. Mycket sympatisk kille. Jag drog dock när han inte orkade hålla mitt tempo längre. 2:a milen på 71 min (13 km).Nu kom lite enklare partier med flaka partier och jag kunde njuta lite av löpningen. Många som jag sprang om kommenterade min ryggsäck såklart. Fick springa en stund med David igen. Kände lite i benen men det var inget egentligt problem. 3:e milen på 49 min.

Nu blev den "tekniskt svåra banan" en "tekniskt svår lerkana". Jag spenderade mer tid åt att inte kliva ner mig i det kärr som banan förvandlats till än att hålla koll på banan. Benen börjar också bli rejält gnälliga och magen diggade inte allt socker jag hälde i den. 4:e milen på 56 min.

Nu gnäller benen enormt och jag biter i princip bara ihop för att ta mig i mål. Jag springer fortfarande om folk men de är tysta när man passerar. Sista 3 km var vidriga. Nu ville jag HEM! 5:e milen på 62 min.

Olle mötte mig på vägen mot mål och jag blev oerhört glad att se honom. Fick medalj, t-shirt och drack en kopp kaffe. Det var allt jag fick i mig. Trött men lycklig insåg jag att om jag kör på med långpassen regelbunder på distanser kring 36-40 km så kommer jag ta minst 45 min på tiden. Jag sprang i mål på ca 4:52 och jag är nöjd för jag har aldrig sprungit så långt tidigare. Men jag ska göra det igen. Kanske t o m Lidingöultran?

G'natt!

WANTED

Ojsan. Imorgon är det SUM. Kanske borde inhandla lite grejer då.

Visst skulle jag var snygg på den här? Finns sådan för 500:- ? Hundra spänn i hittelön gives!Klassisk cykel

I väntan på min drömcykel tänkte jag skaffa mig en traditionell herrcykel. Enkel stålram med pakethållare. Typ 3 växlar, stänkskärmar o dyl. Någon som har en billig till salu?Eller en old style racer kanske? Då skulle jag bli glad!


ett sätt

att ladda upp för SUM är att ligga magsjuk i sin nyinflyttade lägenhet med alla former av underhållning nedpackad i kartonger. Man får jättemycket tid att tänka på upplägg, taktik, förberedelser, o s v. Fysiskt är det dock rätt uttarmande. Nej, det är inte felstavat.

Vi flyttade till den gröna ön i helgen. Jag längtar verkligen efter att få stifta bekantskap med omgivningarna här. Har hittat ett par gamla löparbyxor som känns lite coolare än tights som jag vill pröva snart. Riktiga 80-talare.

Min taktik under SUM kommer att bli följande:

- Starta första milen löjligt långsamt. Kring 50-55 min.
- Försöka ligga runt 50 min per mil de följande 2 milen.
- 4:e milen är knepig rent tekniskt har jag hört så där räknar jag med 55 min.
- Finns det krafter kvar kör jag sista milen på 45 min.

 

Funbeat Streakrunners

Jag har gått med i en Funbeat-grupp som heter FB Streakrunners. Den är skapad av Ultraschmultran och går ut på att enligt ett amerikanskt koncept springa minst en Mile varje dag, oavsett.

Det är nu andra dagen och det är skitkul. jag spang en Mile igår med paraply i regnet och idag med kavaj och lågskor här på östermalm. Snart blir det ju längre pass men som en lite 'grej' är det ju mycket upplyftande.

 

SUM MAN av kardemumman

Hur ska SUM gå till då? Det är långt och kuperat och kommer att slita som f*n på benen. Tja, vad tror ni om att köra på 5 min tempo som jag brukar jogga i? Laddar dagen innan med fransk husmanskost. Äter ostkaka till frulle. Laddar med saltgurka och Resorb fem dagar innan? Dricker elektrolyter med Resorb i under hela tävlingen (fr o m start)? Äter Snickers hela tävlingen? Trycker i mig Gel fr o m 40 km?

Visst borde jag klara 4:15 då?

SUM! Morituri te salutant!!!


Trallala lilla molntuss...
 


RSS 2.0