Veckoplan

Veckans förmodade träning:

Mån: 14 K delat på två pass. Klart! ca 66 min.

Tis: 19 K till jobbet via Älvsjö. Ska fotografera där. Klart! 87:26 min.
         5,6 K på lunchen. Inställt. Kanske på onsdag.
         7 K hem.

Ons: Vila!

Tors: 14,6 K Till jobbet
           7 K hem.

Fre: 11,6 K till jobbet.
         9,4 hem.

Lör: Vila!

Sön: 10-52 K beroende på hur familjen gör med hemresan.

Det kan sluta med mängdrekord eller standard. 88-129 K. Kanske planera in extra vilodag på fredag om det blir långlöp på söndag.För övrigt jiddrar Berglund om hurivida jag mörkar min kapacitet på 5 K. För ett år sedan sprang jag 5000 meter på 18:41. Det var efter en period med mycket intervaller. Idag fixar jag kanske runt 20 av den mycket enkla anledningen att jag inte tränat snabbhet på evigheter och snabbhet är en färskvara. Jag tror att jag idag lägger mig på 20:20 på 5 K, men kan nog träna mig till ett resultat straxt under 20 till slutet av juli.

Berglund själv kör runt 19 men han har ju också intervallnojja just nu.

 

5K resultat

Det blev så att jag sprang 6 minuters uppvärmning och insåg att jag inte ville springa mer den dagen så jag stannade på fläcken och lydde min känsla. Jag tog en skön promenad hem istället och förberede söndagens arbetspass hos Anders och Ninnie. Snopet men skönt när man lyssnar istället för att underprestera.

 

Lördag

En morgontur i skogen blev det. 10,3 på lätta 47:31. Ikväll ska jag köra en snabbdistans tänkte jag. 5K med upp och nedvärmning för att se hur mycket jag behöver förbättra mig tills Magda och jag ska tävla. Återkommer om det.

 

11,7 med 30 sekunders sällskap

Det blidde 14,6 igår. Melas order om dörrpoststretchen hjälpte så jag trummade iväg på ett litet längre morgonpass. Cirka 67 minuter tog det så jag räknar det som ett bra pass ;)

I morse blev det ett kortare pass på 11,7 K. Dock över västerbron det också. Vid riksdagshuset fick jag dessutom sällskap av min vän Johan som cyklade till jobbet. När vi tar den där ölen man pratar om får vi se. Tid finns dock just nu *hint*. Löpet tog ca 51:30. Jag tar en tur hem också men det kortaste vägen då.

aeit?

 

Lördagslöpning anyone?

Jag tänkte ta en tur i guds underbara natur på lördag. Start vid Björkhagens T-banestation ca 10:00. Någon som är sugen på att haka på? Distans kan vi diskutera på plats och tempo likaså.

 

Gästblogg: FISKEN

Inlägg nummer 3 från FISKEN!!!När isen av helvetets frys!


Igår frostade jag av frysen.


Den oändliga tid som det går åt till att all is skall smälta tillbringade till nyttigare saker som att djupanalysera anledningarna till att jag faktiskt frostar av min frys... (Jag är man och kan således inte koncentrera mig på mer än ett ämne i taget.) Frågorna hopade sig och de mest intressanta var:

  1. Varför vill min frys förpassa sig själv och all min mat till istiden?
  2. Trivs inte min frys hos oss?
  3. Är det ok att låtsas vara intresserad av utrikespolitik och idrott för att få ligga?
  4. Kan maskiner begå självmord?
  5. När bilar servas med 2000mila intervaller... varför måste jag frosta ur min frys så ofta?
  6. Varför värvar inte Elektrolux några bilkonstruktörer?

Jag löste ingen av frågorna men konstaterade att jag bör överväga att köpa en ny frys! Jag har haft totalt 7st olika frysar i min bostadskarriär sedan jag flyttade hemifrån och samtliga har på mindre än ett halvår övergått till att se ut som Korpilombolo i slutet av januari så NU är oddsen på min sida att jag hittar en som inte är ett måndagsexemplar!


Min gräsmatta är till min glädje grön!


Tyvärr av något konstigt grovbladigt ogräs, men ändå... Jag frågade min bror som faktiskt studerar byggnadsteknik eller nått på högskolenivå och därför borde ha lite koll vad man gör åt ogräset och han sa att det bara var att "dra det rakt upp så att rötterna hängde med för annars stal ogräset all näring ifrån gräset och vi skulle aldrig få någon ordning på gräsmattan".

På två dagar lyckades jag rensa ca 10% av gräsmattan och ryggen börjar att störtböla så fort jag böjer mig! Idag berättade grannen som arbetar på parkförvaltningen att "det här ogräset är otroligt vanligt och finns nästan på alla nysådda gräsmattor". Han berättade också att ogräset endast lever ett år och att man bara kan vänta ut det för att nästa år kommer gräsmattan att bli fin och ogräsfri.


Tack bror!


/Fish
 


VARNING! GULLIG FILM!

Näe, jag gråter inte *snyft* när jag ser den här filmen... *snyft* 

En lätt jogg med obehag

Lunchen bjöd på jobb-jogg. Det vill säga att vi sticker ut några stycken och joggar tillsammans på lunchen. Ett juste initiativ som jag hänger med på som supporter. Idag blev det för övrigt deltagarrekord.

Nu kom det fram en liten känsla att yttersidan på vänster lår bråkar. Jag är ofta spänd där och nu började det kännas rejält när jag lyfter fram foten. Jag masserar som fan i kväll och hoppas att det släpper under natten då jag räknar med att kunna springa samma 14,6 som igår.I juli ska jag springa en 5000 meter lång tävling mot Magda. Vi har pratat om en kompensationstid och hattat lite fram och tillbaka. Nu tror jag att jag funnit en lösning:

Enligt denna ålder- och könskonverterare av tider borde Magda få en extra tid på 22,5 sekunder på 5K. Magda har också läst en artikel som hävdar att man utifrån vadens omkrets kan få en kompensations tid enligt principen 1 cm för varje extra cm per kilometer. Detta ger 35 sekunder. Om vi slår ihop dessa tider: 22,5 + 35 ger kompensationstiden 57,5 sek.

Vad tror ni om det? Är inte det rättvist? Det betyder att jag måste springa 11,5 sekunder snabbare per kilometer än Magda. Det låter rätt mycket tycker jag.

För övrigt kan meddelas att Allan har tackar ja till att ta tiden och filma eventet åt allmänheten.Sammanfattningsvis kan jag meddela att jag saknar min familj något enormt. När livet byter fas och man blir förälder, mer än man är sin person, fattas en del av sig självt när familjen inte är hos en. Mina fantastiska barn och min underbara sambo kommer om 2 veckor, tills dess lär jag få leva med ett halvt liv och sömnproblem.

 

Veckolubb

Dubbla pass i måndags kring 31 min styck. 13,8 K i ca 4:40 tempo. Jag fokuserar lite mer på tiden springandes än på hur snabbt det gick just nu. Det är så lätt att bli tidslav och tappa lusten till löpning på grund av det.

Dagens morgonpass gick via Hammarbysjöstad, södermälarstrand, västerbron och norrmälarstrand. 14,6 K på 66:37. Trevligt och härligt. Ett riktigt "kenyanpass". Lugnt de första 4-5 kilometrarna och sedan succesivt ökande. Låg straxt under syranivån sista 30 minutrarna.

Hem ikväll blir det en lugnare jogg.

Hur har ni det med träningsdiciplinen nu? Jag är lite segare än vanligt i alla fall.

 

E.S.T.

Jag tror inte att sverige någonsin kommer att förstå vilken förlust det är att Esbjörn Svensson är död.

Må han vila i frid i sin Jazzhimmel.Min favorit, Spam-Boo-Limbo från Good morning Susie SoHo, fanns inte på Youtube. Håll till godo med denna: 

Out of gas

Igår var jag ute och joggade på lunchen med arbetskamraterna Julia och Malve samt Olle från Funbeat. Benen var lite stela från tisdagens tävling men inte stumma så det skulle nog gå bra. Problemet blev istället energin. Vi kom iväg rätt sent och jag hade varit hungrig som två vargar efter loppet. Efter halva vägen sa det bara pang i kroppen och jag hade ingen kraft alls. Att jogga krävdes all min kraft och fokus och vi fick gå flera gånger. Även mina arbetskamrater påpekade att de var tomma på krut. Endast Olle ångade på med outtröttlig kraft.

Jag har aldrig råkat ut för något liknande förut i löpningen. Jag har ibland problem med blodsockerhalten men sällan under ett pass på det sättet. Det var lite läskigt, men jag lär mig av det och springer inte på tom mage igen.Nu drar jag till min familj som är på grönbete i skåne. Brorsonen, jag och svärföräldrarna sätter oss i en Audi och drar från stan för att dricka jordgubbstårta och äta snaps.

Glad midsommar på er alla!!!

 

Selleck

Varför kunde inte Tom Selleck ha varit min pappa för? Då hade jag ju haft både bröstbehåring och en 200 grammare under näsan. *suck*


Mannen, myten, shortsen.

 

Gästblogg: FISKEN

Som jag berättat tidigare är Fisken ett stående inslag i dumbas.blogg.se nu mera. Här kommer inlägg nummer 2:Plötsligt händer det!


Vad är det som gör att folk (oftast män) tror på det mirakel?

Jag har de senaste veckorna träffat ett ganska stort antal människor som envetet har försökt förklara för mig att miraklet är runt dörren... Nej, jag pratar inte om livets ord eller liknande profeter! De är ju lätta att se vad de går för och oftast så går det att avleda deras lättprogrammerade psyken med en fras som: "neeeej, jag är ju lite intresserad av religion och jag pratar ofta om det med den gamla damen som bor i huset längre ned på gatan. Hon är ju miljonär och har inte en levande släkting sååå..." (Det är SÅ roligt att se dem springa nerför gatan!!!) Jag pratar om sport, eller fotboll för att vara mer exakt!


Killar i min ålder tror på fullaste allvar att Sverige kommer att vinna EM-guld? När man frågar dem om lag som Frankrike, Tyskland och Holland inte kan bli VÄL svåra att slå så tittar de bara konstigt på mig och säger att "konstigare saker har hänt".


Vad exakt???


Ja, jag vet att folk har landat på månen, släckt bränder med sprängämnen, och dragit flygplan med tänderna men ingen av dessa har väl varit svensk fotbollsspelare? Det lär väl krävas ett mirakel av guds nåde för att Sverige skall vinna ett EM!


Nu börjar jag dock förstå dem!

Jag har sedan slutet på 1970-talet suttit på 100 tals matcher och hoppats på ett SM-guld till Smederna och jag har inte hunnit att uppleva det än. Speedway är världens enklaste sport! Man kör bara 4 varv på en rundbana skitfort och den som gör det skitfortast vinner poäng. Det lag som tar mest poäng vinner matchen. Det lag som vinner mest matcher på ett år blir alltså Svenska mästare... ENKELT!

För två veckor sedan så vann Smederna en speedwaymatch!!! Det var första gången sedan i mitten av juni... förra året det hände. Fatta vad surt det är att sitta där varje vecka och tänka att "nu kommer det att vända och vi kommer att kunna slå dem." Bara för att ännu en gång gå ifrån matchen och tänka att Brolin skulle vara bättre på hoj än dessa pajaser. Plötsligt vann de en match! Idag hände det igen!!! TVÅ HEMMAVINSTER I RAD!!!

I år kommer Smederna att ta sig till slutspel och kanske, kanske kan de vinna SM-guldet för första gången på över 30 år... Konstigare saker har väl hänt?


/Fish

 
Peter Nalin, Smederna

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
 

Ursvik XTreme

Vi kan börja med att berätta att det är näst intill korkat att börja med att cykla till Ursvik med andan i halsen som uppvärmning. Småjogga på plats i 15 min = JA, hårdhojja 45 min = NEJ. Någon som har några frågor? Då kör vi vidare.

Det är en urkul och skitelak bana. Jag har ansett Hellasgårdens milbana som rätt kuperat. Det är den inte. Jag har tyckt att sista milen på Lidingöloppet är taskig. Det är den inte. Ursviks 15 K är brant åt alla håll och går bitvis i över alla rotsystems moder. Det är den tuffaste bana jag sprungit.

Jag anmälde mig och bytte om. Snackade lite med Svinto som var på plats. Jag började lite lugnt och blev snart omsprungen av Svinto som flög förbi på låg höjd. Jag kände mig som en elefant brevid en gasell. En snubbe till ångade förbi men sedan var det stopp på passerande. Efter en stund drog banan över ett halvröjt fält och rakt upp i skogen. Straxt kom då första backen. Oj vad tufft tänkte jag, men nu är det säkert lite lättare backar. Jo, kyss mig! Stundvis var det som halvkontrollerat ramlande utför och ett klättrande uppför.

Jag sprang om kanske 10 pers på vägen och lyckades få lite flyt på löpningen. Tempot och takten kom efter kanske 6 K och när det var 3 K kvar hade jag inte så mycket pulver kvar. Jag gick dock endast i en backe. Den ska vi inte tala högt om. Jag har döpt den till &#"¤^-backen.

Man anser att Xtremen är ett test för att se hur du ligger till för Lidingöloppet. Ta den tid du får på Xtremen och multiplicera med 2 så får du fram LL-tiden. Vill du springa på LL-silver ska du ta Xtremen på minst 66 minuter. Så vad fick jag för tid?

65:54

Ja, jag är nöjd. Inte helt lugn men nöjd. Nu ska jag bara bli lite snabbare för man vill ju ha lite marginal. Det går två Xtremer till i år innan Lidingöloppet. Jag rekomenderar loppet varmt. De går 12/8 och 26/8, det kostar 50 spänn, du anmäler dig på plats och startar när du vill mellan 17 och 18:30. http://www.sik.org/xtreme.htm

Nu ska jag sova, det var tungt att cykla hem...

 EDIT: Språkade något med Studenternas Lorenso Nesi efter tävlingen och meddelade att jag straxt ingår i gruppen. Han påpekade även att min tid var bra. Trevligt, men inte så troligt. Studenterna ligger under 60 minuter på den banan :P

 

10 dagar

Så många dagar blev uppehållet från löpning. Detta pga en liten enveten förkylning. Grrrrr.

Nu blev första passet en läskig upplevelse. Ett lugnt pass på 11,8 K med stumhet på slutet! (56:53 - 4:48 min/km - 12,49 km/h)

Hur som helst blir det Ursviks XTreme imorgon. 15 K i elak terräng. Klarar man den under 66 min anses man klara silvermedaljen på Lidingöloppet. Rapport om den kommer.


B T W
Asgam, snittsaren eller annan kunnig: Hur är det egentligen med uttrycket: 'går av stapeln'? Jag har för mig att det bara är två saker som går av stapeln: En båt som rutschar av sin byggstapel och någon som går av staplade saker.

En riktigt man

Magda blogga lite om hur det är att vara, man eller blond och otränad. Omöjliga senarion med andra ord. Själv tänkte jag mig försöka med konststycket att spåna kring det svåraste av allt: hur skulle jag vara om jag var en riktig man?

Jag skulle ha tatueringar. Troligen tribal-varianten man kanske även en och annan i färg.

Jag skulle köra motorcykel. Dessutom skulle jag förklara för andra män hur omanliga de är som inte kör motorcykel. Kör de motorcykel skulle jag då påpeka att den typ av motorcykel de kör mest köps av bögar.

Jag skulle bara använda tubsockor.

Jag skulle inte löpträna, det är ju bara fjollor som gör. Näe, jag skulle köra tyngdlyftning. Inte bodybuilding, det är för ytligt. Nej, redig tyngdlyftning med njurbälte, brottarlinne och blöjor. Manligt!

Jag skulle köpa tekniska saker som underlättade mitt liv: diskmaskin, platt HDTV, DVD-HD, GPS, bärbar PC, newton, o s v.

Jag skulle köra en SUV. Spelar ingen roll vilken. Bara den inte är miljövänlig för det är ju fjolligt och jag gillar varma somrar.

Jag skulle dricka 12 starköl på fredagen med mina polare och sedan gå till Bullwinkles vid medis och ragga på de blonda tjejerna där. Naturligtvis får inte tjejen hemma följa med. Det är ju en grabbgrej.

Jag skulle läsa Guinnes rekordbok. Ofta. Skrattandes för mig själv.

Jag skulle ha träningsoverallbrallor oftare. Utan att träna.

Jag skulle köpa mina kläder på Dressman.

Som en riktig man.

trångt

Alla 'måsten' haglar tätt idag. Utvecklingssamtal 9:30, sjukgymnast 10:00, boka tryck för glasentré före lunch och sedan inbokad företagsaktivitet efter lunch. Sedan hem och stöka runt med familjebestyr. Puh! Undrar just om man kan boka in muggen någon gång under dagen?

Gårdagen bjöd på knattefotboll. En otroligt upplyftande aktivitet om man gillar att se 22 forwards kämpa om bollen, med sina lagkamrater. Det är nog bara i knattefotboll man kan förlora en match med 11-14."Hejdå bajskorv!" - Mellansonen tar farväl på morgonen.

 

Gerard Depardieu STHLM

I min värld går man inte på klubbar längre. Såvida det inte är Disneyklubben. Jag är dock extremt sugen att glida ner på Debaser i kväll och besöka den eminenta klubben Gerard Depardieu STHLM. Fransk pop, goda drinkar och coola snubbar och snubbor. Själv skulle jag nog dricka drinkar med förtexten virgin, men det exemplet behöver man inte följa om man inte är sugen, och vänta på någon välkänd dänga med France Gall: frankrikes Lill-Babs.
 

 France Gall

 

Förkylt också

Knepig rygg. En kota som låser sig ibland stökar nu. Ska till Anna Frohm före midsommar och se om man kan få ordning på grejerna. Att en liten sommarförkylning bryter ut gör förstås att träningen ligger nere till tisdag åtminstone.

Har en tanke att man borde ligga på en timmes löpning på morgonen och sedan något kortare pass på eftermiddagen. Man måste få till kroppens möjligheter att hantera distanser även på distansen. Lite tidigare morgnar med andra ord. Jag ska försöka i alla fall.

Det där med intervaller får nog komma in snart också.

 

Gästblogg: FISKEN

Ett stående inslag i dumbas.blogg.se är nu mera fiskinläggningar. Fisken ska med oregelbunden frekvens gör små inlägg för att hålla oss löpnördar på mattan mellan varven. Här kommer inlägg 1:Hej!


Som mitt första gästinlägg så tänkte jag återknyta till inriktningen på N'Bathas blogg så att de frekventa läsarna inte blir allt för förvirrade...Att hålla hela distansen


Jag har dränerat runt vårt hus, eller rättare sagt jag har hyrt in folk som har tagit hit  enorma grävmaskiner och DE har dränerat runt vårt hus! Resultatet är att vi nu har en torr källare men tomten har blivit sönderkörd eller uppgrävd och detta har inte varit allt för bra för gräsmattan.


Jag är dock en rådig kille så jag pratade med grävmaskinkillen som snabbt beställde 30 kubikmeter prima matjord och han sa att eftersom jorden är som damm så kan man lätt kasta ut jorden i ett snyggt lager med skopan! Dagen D kom och så gjorde även skyfallet!!! Grävis hjälpte mig att skrapa ut det i hyfsat snygga portioner runt hela tomten.


Efter en lång helgs krattande, skyfflande och vadande i lervälling så gick jag in på nätet och googlade på "så gräs". Det stod att gräs skall vara lite blött i princip hela tiden när det skall gro och för en gång skull så verkade gudarna le mot mig!


Lite blött kunde man ju lugnt säga att det var på tomten! Snabbt iväg till Granngården och köpa gräsfrö och ut för att så. Samtidigt spricker himlen upp och jag mår rätt bra och känner mig faktiskt lite Timell när jag går där i leran och sprider frön samtidigt som den första solen värmer mina kalla blöta leder.


Värmen kom och solen fortsatte att skina...


Resultatet var att våran lervälling vart ett stenhårt buckligt jordgolv! Här handlar det om att kavla upp ärmarna och visa moder natur vem som bestämmer!!! Jag och min sambo tillbringade följaktligen nästkommande helg med att riva upp ytan med räfsor och ut och så nytt gräs. Jag åkte till Silvan och köpte slang och vattenspridare så upp med grejerna och igång med vattnandet. Jag stod och tittade ut över min fina, bruna tomt med solen i ansiktet och såg hur vattenspridaren arbetade! Det var nästan religöst att se vattenkaskaderna resas sig mot skyn och jag knöt handen i fickan och tänkte TAKE THAT SMHI!!!


Sedan dess så har det inte fallit en droppe regn och SMHI talar om värmerekord... Kul...Verkligen! Varje kväll sedan dess mellan 18:30 och midnatt har jag vattnat...


Eftersom varje människa vattnar och eftersom värmen gör att tillgången på vatten minskar så har min en gång så stolta vattenkaskad förtvinat till en rännil. Jag får vattna en kvadratmeter åt gången, men jag ger INTE UPP! Förra veckan började små, små gröna fjun bryta ökenlandskapet och igår stod jag med ett leende och tänkte att det började sakta likna en tomt igen. Gräset är nu 5-6 cm och liksom min yngste sons frisyr så är det vildvuxet, ojämnt och tunt, men det är JAG som har gjort det så jag älskar det ändå! Jag har kämpat hela distansen och nu får jag snart smaka segerns sötma!


Om inte SMHI skickar västa regnstormen så att min gräsmatta drunknar, men vad är oddsen för att det skall hända...?


Da FishEn fiskdröm!

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
 

Snällveckan?

Jag har öppnat ganska snällt denna vecka med lite vila men nu kör vi som vanligt.


MÅN:

Vila


TIS:

7K Lätt (Klart. Gick på 32:11 - 4:40 min/km - 12,86 km/h) Förvånansvärt jobbigt!

7K Lätt (Klart. Gick på 30:34 - 4:26 min/km - 13,54 km/h)


ONS:

7K Lätt (Klart. Gick på 29:30 - 4:17 min/km - 14,03 km/h) Förvånansvärt lätt!
7K Lätt (Klart. Gick på 29:53 - 4:20 min/km - 13,85 km/h) Någon kommenterade att mina medelpass inte skiljer sig från mina lätta. Jo då. Kanske inte i tid men i upplevd ansträngning är det stor skillnad.


TORS:

7,4K Lätt (Klart. Gick på 35:24 - 4:47 min/km - 12,54 km/h) Något är knas med ryggen. En kota låst?
5,7K Lätt (Klart. Gick på 35:10 - 6:10 min/km - 9,73 km/h) Med Lova på lunchen. Fick gå med henne ett par gånger.


FRE:
11,5K Lätt
9,5K Lätt

LÖR:
Vila

SÖN:
30K Lidingöbanan Lätt


Totalt 93K. Lidingöbanan ska bli lugn. Jag kör bara den som långpass/terräng.


Löpningen i maj

Lite statistik, mest för mig själv:


Antal pass: 34
Snittdistans: 8,82 km
Löpta kilometrar: 300,1
Snittid: 4:37 min/km
Minutrar löpta: 1389

 

Helgen som for förbi

Det har varit en speciell helg, minst sagt.

På lördagen arbetade jag med undantag för en snabbsväng ner till vätskekontroll 2 på strandvägen och titta på maran. Såg Szalkai som stolpade fram. Förvånande att någon så snabb springer så fult. Såg Buud och hejade på honom, han rycktes ur sin mara-dimma en stund då. Kanske var det jag som störde honom så att han bröt efter halva loppet. Kanske var det hans vader. Såg Svinto och ropade. Han gick under 3 i sommarvärmen!

Efter jobbet sprang jag över till Nix och träffade löparbloggare och maralöpare i hans trädgård. En fantastisk tillställning som jag aldrig ville skulle ta slut. Där var Nix, Benet, Fredrika, Berglund, Medeldistansaren, Barnmorskan, Runnershigh-Allan, Masse, Dunceor, Dagispappan och säkert fler som jag minns med namn mer än ett nick. Jag hade "the time of my life" med er och hoppas att jag får träffa er igen. I grupp och var för sig. Otroligt roligt att få gester och röster till alla som jag lärt känna under denna tid. Tack Nix för ett strålande initiativ!

Det blev 24 straffkilometrar under lördagen (jobbet, Nix, hem) och en kort 7:a på söndagen.

Söndagen blev arbetsfri då en jobbarkompis avslutat det jag skulle pyssla med på söndagen. Det innebar att jag kunde rusa till Stadion och se min stora grabb gå i mål på Minimaran. En stolt far konstaterade att återväxten är säkrad! Resten av dagen tillbringade jag med familjen hos svärmor och svärfar. En fin dag.

 

RSS 2.0