Alkoholen

Saxat från muscles.se

Visst känns det skönt att åka ut med kompisar och dra en krogrunda. Dra någon pilsner och några tequila tillsammans med musik i bakgrunden. Men har du någon aning om vad spriten egentligen gör med din kropp och träning?

Alkohol är en av världens äldsta droger, för det är faktiskt en drog. En drog som har många dåliga effekter på kroppen.

Alkohol får en människa att känna sig avslappnad och man glömmer många problem som finns. Alkohol har även vissa mindre positiva effekter som att det är blodförtunnande. Det är också därför vissa tror att det är bra att ta ett glas vin om dagen. Alkohol är lugnande för nervsystemet och gör även så att hjärnan slappnar av och hämningarna avtar.

Alkohol är väldigt dåligt för dig som tränar som behöver återhämtning och vill att dina muskler ska återuppbyggas efter nedbrytningen du får genom styrketräning eller annan träning. Alkohol förhindrar återhämtningen för musklerna och protein syntesen. Alkoholen torkar ut dig vilket är dåligt för muskeluppbyggnaden samt ett reducerat matintag.

Alkohol är vattenlösligt och det är därför förbränningen sker i levern. Det är också av den orsaken som många alkoholister och stora alkoholkonsumenter lider av leversjukdomar.

Även små mängder av alkohol har stora effekter på din kropp och din förmåga att uttrycka dig genom rörelser och omdöme. Om du konsumerar mer alkohol kan du förlora kontrollen över dig själv och många blir våldsamma och otrevliga när de är fulla. Eftersom alkohol även påverkar hjärnan och dina känslor får många känsloutbrott under sin fylla och ramlar ihop och gråter.

Med tiden när du konsumerar ungefär samma mängd alkohol kommer dina hjärnreceptorer bli vana vid mängden alkohol och det kommer krävas mer för att uppnå samma berusning som tidigare. Det innebär att du uppnår tolerans och måste dricka ännu mer alkohol, ännu mer gift och din kropp kommer att ta ännu mer stryk än tidigare.

Alkohol är speciellt dåligt för människor som tycker om att träna. Styrka, återhämtning, prestation och återuppbyggnad av muskelceller kommer att bli sämre vid konsumtion av alkohol. Det är inte bara dagen efter som kroppen tar stryk från alkoholen utan det kan ta flera dagar för kroppen att återhämta sig. När kroppen fortfarande bearbetar alkoholen eller om du fortfarande har alkohol i kroppen kommer du,
 1. Förlora styrka så du inte kan bygga muskler effektivt.
 2. Lägga på dig fett. (Din kropp förbränner alkoholen till energi i första taget och förbränner inte fett och kolhydrater som du äter som sedan kommer omvandlas till fett eftersom de inte används till energi.)
 3. Din reaktionsförmåga försämras drastiskt.
 4. Du blir uttorkad, en grund för rynkor, torr hud och knallgult illaluktande urin.
 5. Dina muskler växer inte.
 6. Din sömn blir missanpassad. ( Du får inte tillräckligt med återhämtning för att dina muskler ska tillfredsställas.)
 7. Vitaminer och mineraler kommer inte tas upp ordentligt av din kropp och du kommer att bli utan dessa vilket kan drabba ditt immunsystem.
Det som är uppräknat ovan är bara en liten del av allt som alkohol gör med din kropp och hur det missgynnar din träning. Det finns mycket mer. Så är du riktigt seriös med din träning är det dags att tänka över alkoholkonsumeringen.

Artikeln finns här.Andra bloggar om: , ,

Sjukdom över julen

Efter en envis förkylning ligger jag fortfarande 12 km från målet på 1500km under 2007. Detta med dagens 11,4 på djurgården inräknat. Det blir inte ett rejält överhäng med andra ord. Hur som haver så är jag nu frisk och skall genast börja planera för att nå 120 km/vecka utan skador under 2008. Om snittet kan hamna runt 5 mil/ vecka blir 2008 året då jag löper 2600km. Förhoppningsvis kommer jag lite högre än så. Målet får bli 3000.

Så, till nyårslöften. Jag lovar att under 2008:
 • Springa mellan 2500 och 3000 kilometer
 • i december ligga på periodiserade serien 6-8-10-12 mi i veckan.
 • Bli bättre på att springa på framfoten.
 • springa min första marathon
Vad tror ni om den?

image172

Andra bloggar om: ,

Statistik

Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka statistiken jag får från blogg.se. Jag har flest besökare när jag inte skrivit några inlägg på ett tag. Vad betyder det? Skulle jag få ännu fler läsare om jag inte skrev på en hel månad? Hur hittar ni hit? Några är närmast sörjande och andra hittar hit ändå.Välkomna! Hur har ni hittat den här bloggen?

image171
Berglin


Andra bloggar om: , ,

Lagom

Tänk om Jante och lagom kunde få dö av åldersoms svaghet. Så mycket bättre folk skulle må då.

image170

Kanske mest jag.

Och alla andra löpare som inte joggar lite för hälsans skull.

Variation förgyller löpningen

Det händer att man tappar sugen. Då behövs variation. Hitta på något kul runt passen. T ex:

Maskerad - Ta på dig en gammal kostym eller byggoverall, kanske din gamla sjörövardress. Spring och njut av omgivningens reaktioner.

Orientering - Ta tunnelbanan till en förort du aldrig/sällan varit i. Spring hem utan karta.

Porra - Spring naken på natten (sommaren). Man får upp tempot rätt bra.

Byt stad - Tag tåget till en annan stad, byt om på stadens badhus (lämna ombytet i skåpet). Spring en runda på måfå, duscha och byt om på badhuset. Ät en middag/lunch där och åk hem.

Freaka - Hyr hem ett rullband och spring framför ett marathonpass med Simpsons iförd nätstrumpor och trosor. Ju konstigare desto roligare.

Låna - Låna en hund av någon och ta en tur i skogen. En av er kommer att ha skitkul.

Ultra - Kör en egen påhittad ultra (distans över 42,2km). Stanna halvvägs och ät en måltid på McD och spring hem.

image169


Har ni fler idéer? Om de verkar kul lägger jag in dem här.

FINAFINAFINAFINAFINAFINAFINAFINAFINAFINA

                         image168
Så fina.

Och dyra för småbarnspappor.Andra bloggar om: , , ,

Någon driver med oss!

image167

Golfpunk? Snälla, hur kan något bli mindre punk än golf?
Missförstå mig inte nu. Punkare kan spela golf utan att sluta vara punk, men golf kan aldrig bli punk.

Varför?

För att punk inte är något man tar på sig!

Punk är att inte stryka etablisemanget (gissa om det ordet kommer att bli vanligt här) medhårs. Att välja ett alternativ som inte gynnar kapital, gängse ordning eller norm. Att vara punk betyder inte att man väljer varje val i punkens anda men man gör något eget av det. Ett slags civil olydnad.

Somliga skaffar tuppkam, Martens och trasiga nätstrumpor och kallar sig för punkare.

Inget kunde vara mer fel.


Jag har träffat folk med egna företag i kostym som är mer punk än dem. Det är ett 'state of mind'. Att utmana det rådande mantrat hos etablisemanget.

- Ja, men då kan ju golf vara punk?

NEJ. Det är en ny kostym med samma tankar. Det är Martenskängor på Carl Bildt. Om Carl bojkottade Nobellmiddagen och gav sin biljett till en hemlös för att visa sociteten att verkligheten är kall ikväll. Då hade Carl varit punk, inte om han skaffar tuppkam.

Vad är punk då? Löpning?

Jag skulle vilja att det var så men jag tror inte det. Mest punk blir nog gång. Inte tanterna med stavar utan de med skidoverall och höftvickande stil. De utmanar ta mig faan alla. Där snackar vi punk.

Golfpunk my as. Parnevik i svart kostym är inte punk.Är jag punk då? Mer än golf i alla fall.


Andra bloggar om: , ,

GUDARNAS gud

Varför ska man löpa? Frågan kommer ständigt, från oinvigda. Varför?Man kan springa av många orsaker. Man kan jogga bort fett. Man kan hålla döden på armslängds avstånd. man vill bli bättre på någon annan idrott och behöver konditionen. Man springer för att inte bli galen. Jag springer för att jag måste.

Jag springer med hybris.

Jag kommer ibland in i en monoton rörelse där kroppen är maskinen som matar framåt. Den äter kilometrar och drivs av min tankekraft. Jag förundras över hur den trycker sig upp för backar utan att minska fart och hur den lutar sig i kurvor för att inte välta.

image166
Jag löser inte världsproblemen när jag springer. Jag njuter av att känna kraften i kroppen och tänker på det jag ser på vägen. Då är jag bäst i världen. Då besegrar jag Haile Gebrselassie. Då är ingen starkare än den maskin som jag kontrollerar.Andra bloggar om: ,

23

Jag har 23 km kvar tills årets mål "att springa 1500 km" är nått. Vad ska jag sätta för distansmål för 2008?

Kanske 3000 km?
Undrar just hur många kilometrar jag går över målet med? Gissningsvis 140. Kanske äter jag skinka i två veckor istället? Kanske blir jag fet farbror före nyår för att chocka kroppen?
Andra bloggar om: , ,

Långdistans

Jag är så himla sugen att köra en riktigt lång distans. Jag menar inte en mara eller en ultramara utan från punkt A till B under flera dagar, veckor eller månader. En mara eller längre varje dag. Som Rune Larssons löptur från kust till kust över USA. Fashinerande läsning som eldar upp äventyrsådran i mig (som jag aldrig trott funnits förut).

Kanske skulle man börja lite enkelt? Börja med att springa över skåne? Vi har ett sommarställe mellan Kivik och Simrishamn som skulle kunna vara målet. Börja vid Skanör, springa ut med kusten igenom Trelleborg, Smygehamn, Abbekås och Ystad. Ta kustvägen vidare till Skillinge, Brantevik, Simrishamn och till slut komma fram till stugan. En lätt tur på 124 km. Kanske borde lägga in en sovstund på vägen? Ystad ligger halvvägs, undrar just om de har något vandrarhem.

image164
Klostret i Ystad.


Andra bloggar om: , ,

Jag har så tråkigt!

Jag håller på och ökar min totala veckomängd från 4-5 mil i veckan till 10-12 mil i veckan någon gång i december -08. Just nu är jag uppe i 6,5 mil i veckan.

Långsam upptrappning, periodiserad ökning och lite längre stangerade perioder utan ökning är metoden. Jag tycker verkligen att det är skitkul! Mitt problem är viloveckorna. Just denna vecka har jag tre pass på totalt 4 mil. Jag vet att det gör massor av nytta med fy vad det är tråkigt att inte springa.

Mitt hopp står till söndagens pass då jag ska ut och springa 25 kilometer på lidingöloppets bana med Olle och Allan. Bara jag inte överdriver tempot i kalv-iver och tar slut före Grönsta gärde.

image165

Jonas och jag hos Per på Ängsätra IP våren 2007, 5000 meter. Det regnade.


Andra bloggar om: , , ,

Medaljens baksida

Man blir inte fet som professionell löpare.

Malin Ewerlöf
, 28, löpare, Taxerad inkomst: 180 500kr

Herre gud, hon tjänar ju som en student. Turligt nog är hennes mans inkomst tillräcklig för att de ska ha råd att bo på Lidingö. Värre är det t ex för de stackars simmarna.

Therese Alshammar , 22, simning, Taxerad inkomst: 77 300kr

Men vänta nu!? Får man inte socialbidrag om man tjänar så lite? Har jag missat något här? Kan det vara så att man som idrottare i sverige har ett företag som tar hand om sponsorpengar och dylikt och den taxerade inkomsten är den lön man gett sig själv från företaget? Det var den summan man behövde för att ha som parkeringspengar efter som man rimligen kan skriva det mesta på firman. Aha!!! Jag behöver helt enkelt en firma med verksamhetsbeskrivningen: Arkitektur, byggnadsarbeten, design, löpning och där till hörande verksamheter. Undrar just om det blir godkänt?

image161

Malin Ewerlöf på djurgården


Andra bloggar om: , , , , ,

Att löpa är bättre...

..än sex! Näe, kanske inte men ruskigt nära.

Man kan ha riktigt sugdåliga löpdagar i vackert solsken och perfekt temperatur.
Man kan ha fantastiska löpturer i hällregn och +2 grader.

Men man springer inte i hagel stora som pingisbollar som Allan gjorde.

image160

Det finns väder då man inte har rätt kläder!Andra bloggar om: , , ,

Mat

Äter vi tillräckligt när vi tränar? marathon.se lägger in ett inlägg i debatten.

Du skola inga andra gudar hava.

Den eminente bloggaren Runners high and the lowest low har spaltat ner en 10 budords lista angående löpning. Jag håller inte med honom om allt utan skapar här en egen:

1. Löpning är det roligaste som finns!
Om du älskar löpning är det himlen du nuddar när du löper! Varför då förneka dig det?

2. Var aldrig nöjd (långsiktighet).
När du nöjer dig eller siktar för lågt utvecklas du inte.

3. Var alltid nöjd (kortsiktighet).
Om du jobbar hårt ska du naturligtvis tillåta dig att vara tillfreds med ditt arbete. Du kämpar ju hårt!

4. Du skall många gudar hava jämte löpningen.
Det är länge sedan nu man konstaterade att simning och cykling kompletterar löpningens muskelbyggnad så du slipper skador och kan träna mer löpning.

5. Du skall backträna!
Oavsett om du tränar för Berlinmaran eller Swiss Alpine Marathon behöver dina ben bygga muskler. Löparen bygger muskler i backar.

6. Spring fort när du ska springa fort och bara då!
70% av din löpning ska var lågintensiv. Springer du för snabbt då blir du bara sliten, inget annat. 10% är snabbhetsträning. Måste du bevisa något? Gör det på snabbdistanserna då.

7. Du ska ha en korrekt löpstil när du springer.
Man sätter i hälen när man går, inte när man springer.

8. Du skall vila!
Periodiserad träning och minst en vilodag per vecka är ett måste för att utvecklas. Den som vilar utvecklas snabbare av sin löpning än den som aldrig vilar.

9. Du skall löpa lika mycket med hjärnan som med benen.
Målfokusering och positivt tänkande är minst lika viktigt som löpträningen i sig. Att tänka: "jag kommer inte att klara det här" är självuppfyllande och "klart jag kan klara maran under 2:10" är saboterande.

10. Tävla när det är tävling, träna när det är träning.
Eller som Lill-Kötta sade: "Jag tävlar inte, det förstör en bra träningsvecka".

11. Du skall alltid vara nyfiken och skeptisk.
Det kommer nya rön helatiden. Ta det till dig som du tycker verkar vettigt. Om inte så kör som du brukar.

(Men vänta nu. Det där var ju 11 bud, skulle det inte vara 10? Äh, som löpare spränger man ju ständigt gränser!)

Att glöma...

...skorna när man ska springa på lunchen är ett tecken på att man behöver två par löparskor. Så när alla hålen en familj skapar är fylld, då!

Youtubehumor

Jag vet faktiskt inte om tjejen eller hunden är roligast.Andra bloggar om:

Da Barista

En skön snubbe visar ingen pardon inne i sin kaffebar. Han bloggar under baristabloggen:
I huvudet på en barista.


Värd en egen resa i ditt undermedvetande.

Lite glest

Aningens glest mellan inläggen nu. Hur som haver lyssna noga nu!

image156

Jag har fett med arbete att sköta just nu. Ligger i som fan och får ihop det men det är inte lätt.

image157

Någon frågade mig om jag åker tunnelbana nu när det är kallt? Nej. Så lågt sjunker jag aldrig.

image158

Men jag lubba på när det finns tid, vilket det gör på kvällar efter 20, på morgonen till jobbet vissa dagar, hem från jobbet samma dagar och på lunchen ibland. 6,4 mil förra veckan, något mer denna.

image159

I'll bee back.

RSS 2.0