En fredagsvana?

LYTESKOMIK!

image245

OK, någon kan ha missat detta!

Jag har tidigare nämnt att Sarah Silverman är världens roligaste kvinna. Hon har gjort en video till sin pojkvän Jimmy Kimmel. Nu har han svarat i videoform likaså. För fullbehållning krävs båda filmerna. Voliá!!!
Från mig till er


FISKEN

Long time no see.

Har varit fetsjuk ett tag, är fortfarande lite skakig. Vad gör du? Har A-K kortet? Ring.

Vi kommer till schtaaaan i helgen. Bastu hos Vargen klockan 20 på fredag?

 

För var dag blir det bättre men bra lär det aldrig bli...

Conelius Wreesvjik hade hjärnan på lut.

Jag börjar längta efter att få springa nu. Det är ett gott tecken. Jag tror att jag ska vänta tills hostan är lite lugnare men tanken har börjat ta små joggingsteg.

I många löpbloggar man läser finns det ett förakt mot jogging. Det är ju förenat med ens första stapplande löpambitioner och man vill visa att man kan så mycket bättre idag. Jag älskar att jogga! Jag har definitvt inte slutat jogga även om det inte blir lika ofta nu som förr. Långpassen tar jag t ex gärna i joggtempo. Nu kanske mitt joggtempo ligger kring 5:15/km men det är ju känslan som är det viktiga här. Mjuk löpning som ger möjlighet till miljöuppskattning och tankeflyt.

image244Andra bloggar om: , , , ,
 

GENI!

Sven är ett okänt geni.Jag lärde mig läsa genom lilla fridolf och fem myror.

Nästan normalt sjuk nu.

Ojoj. Detta är definitvt den värsta sjuksväng jag varit med om sedan jag var barn. Nu när jag bara har en kubikmeter snor i bihålorna, bultande huvudvärk, endast kan andas med munnen, har svidande torrsprickor i huden i ansiktet, värker i öronen, har ont i kroppen och inte kan hosta pga utmattning men hostar konstant, känner jag mig ändå lite bättre! Hur långt är ett rep?


Idag har min bror namnsdag, Mathias. Han var en traditionell lillebror under vår uppväxt som snodde mina saker, skvallrade för mamma, förstörde min dator, mm. Å andra sidan såg jag till att hallmatta stod på den dagliga menyn. Idag bor han utanför Eskilstuna och jobbar på att fylla gräsmattan med bil lik som det anstår en äkta hill-billie.

Grattis Matte!Andra bloggar om: , , , ,
 

Små registreringar från 39,9-världen

- Pappa, du låter som en drake!
Min största son ville göra mig lite glad.

Jag tillbringade 2 timmar under förra natten med att hindra rektanglarna att bli cirklar. Det var skitjobbigt.

Idag ska jag testa att kliva ur kläderna jag haft på mig 24 timmar om dygnet i 4 dygn och duscha. Vi får se hur kläderna klarar separationen.

En sak som förstör hela upplägget med att vara hemma är att man inte har någon smak så det är helt värdelöst att försöka småäta en massa gott. Blaskigt te och en och annan halv macka har varit mitt recept. :P

Björnen

När björnen baloo dyker upp ur en brinnande buske brevid sängen och berättar hemligheten med hur man kan höra hur färger smakar, då är det inget tecken på att febern är på väg ner.Andra bloggar om: ,
 

Kamratposten

När jag var 12 satte jag in en annons i kamratposten. Det förhöll sig så att en bekant till mig hade brevvänner som hon skrev till och jag tyckte att det verkade himla trevligt. Sagt och gjort klippte jag ur talongen ur KP och stte mig ner för att skriva en annons. Efter att ha läst några andra annonser skrev jag ungefär följande:

Kille 12 år söker brevvänner. Jag bor i Eskilstuna och går i 6:an. Jag lyssnar på Howard Jones, spelar basket och läser gärna böcker.

Jag skickade sedan in annonsen och glömde borde det. Nä, de först veckorna gick jag väl som en äggsjuk höna och väntade men jag såg aldrig något. En dag, efter kanske ett halvår kom det 4 brev i lådan. Jag skrek högt av glädje, kastade mig över skrivbordet och svarade på alla! Woohoo! Brevkompisar.

Nu backar vi bandet lite och läser min annons igen. En rätt mesig kille kan man tycka. Howard Jones var ju värsta tjejsyntharen. Men det var nog det och bokläsandet som gjorde mig hetare än lava i KP en period på 80-talet. Mamma höll på att bli galen över brevskördarna. Utan att överdriva blev det kanske 50 brev om dagen ett tag.

Jag lyckades inte svara på alla brev, vilket kan ge mig lite ågren än i dag, men jag var helt enkelt tvungen att decimera det till ett minimum. Inte ens dem lyckades jag hålla kontakten med, och det var troligen mitt fel också.

Är du en av de flickor som skickade ett brev till mig och inte fick ett svar eller fick korrespondensen avbruten under tiden: Jag ber 1000 gånger om ursäkt!


Andra bloggar om: , , , ,
 

Jag har badat i bakterieslem...

...de senaste månaden då barnen turats om att vara sjuka i något som ger feber, hosta och trötthet. Nu blev det min tur. Efter att ha kört 10x1 minuts intervaller upp för hammarbybacken lär mitt imunförsvar ha packat väskan och vinkat farväl. Sedan in i bakteriehärden och låtsas som att man är hälsan själv. Nu går det inte längre. Feber och hosta är knepigt att maskera.

När jag var barn fanns det hemsamariter som kom när man var sjuk. Någon slags komunal verksamhet som jag antar skulle reggas som arbetsmaknadsåtgärd idag. Ibland unga tjejer som lät en måla, rita och baka för att hålla en på gott humör. Ibland tanter med blicka av stål som knappt lät en komma upp för att kissa. En gång kom det en kille, jag var chockad!

Jag hade också en barnvakt som kom ibland. En ung tjej som var snäll som 17. Rätt snygg också så jag var ju lite kär. Jag lyssnade också på en grupp som var poppis en sväng på 80-talet: Date-X. Nu visade det sig att min barnvakt var ihop med sångaren i Date-X. Döm om min förvåning när killen från skivomslaget stövlar in en fredag tillsammans med den söta barnvaktstjejen och skulle sitta barnvakt åt mig. Jag har nog aldrig varit så snäll i hela mitt liv. Fortfarande kan jag känna min förvåning över att sångaren i Date-X kunde koka te!!!

Nu tillbaka till sängen.Andra bloggar om: , , , ,
 

Citat

Citat: "Jag är galen och jag trivs med det" Erik Cantona

Citat: "Om man säger att man är galen är man troligen inte det" Christian Luuk

Citat: "Är det bara jag som vill se Luuk och Cantona fightas?" N'batha M'bwele

Besviken

Masse skriver idag om Puls.se och dess tynande tillvaro. Små ledord som "klimatet hårdnat" o dyl känner jag igen från när jag skapade mitt första konto på puls. Jag skippade puls och sökte en miljö där jag kunde få kunskap och gemenskap och hamnade lyckligtvis på funbeat.se.

Nu har det dykt upp ett gäng pulsare på funbeat som har skapat en egen grupp där de dryftat lite om vad de pysslar med på FB (FunBeat) o s v. Där nämndes bl a att de ansåg att det fanns mer kunskap om löpning i puls diskusioner än på FB.

Jiiipiiie! Tänkte jag. En källa av outtömlig kunskap om mitt favoritämne löpning! Just vad jag längtat efter då FB trådarna är inne på vända 19 med samma frågor och svar. Sagt och gjort, jag slängde in ett nytt konto och började leta febrilt efter den magiska skillnaden.

Nu till inläggets rubrik.

Jag läste någonstans mellan 200 och 250 trådar innan jag konstaterade att där inte fanns ett spår av ytterligare kunskap jämförelsevist med FB. Möjligen är snitthastigheten bland användarna högre men det är ungefär allt.

Det slog mig över en kopp kaffe att dessa dubbelreggare helt enkelt inte läst så många trådar ännu och har därför inte så stor erfarenhet av FB. Istället är det ju just de, som är nya men med lite kunskap om VO2Max, AT o dyl nu svarar på frågorna där.

Lite ledsen blir jag. I stället för att ha funnit löpningskunskapens källa brände jag flera timmar på nätet som jag kunde ha använt till något viktigt som sortera tvätt eller liknande.


Andra bloggar om: , , ,
 

Nu vill jag ha...

...tillbaka min gamla form med det samma!

Gnäll gnäll. Jag vet. En urtrist egenskap som jag bemästrar ofelbart.

Idag är sambon iväg på äventyr så jag och barnen satsar på att glida lite på snön med bobbarna. Kanske. Mellankillen är rejält snorig. Jag satsar på att köra 5x2,1km över hammarbybacken imorgon. Eventuellt följer FunBeat-Olle med. Tre ingredienser består min träning av just nu; VO2Max i form av tusingar, tröskel och förhoppningsvis backar.

Lite griningt är det att få ta några steg tillbaka i löputvecklingen men om jag kommer skadefri ut ur det här är det väl värt det.

Hur går det för er?


Andra bloggar om: , , ,
 

Formen infinner sig... i ljungskile kanske, men inte här.

Körde 7,51 km över djurgården. Jag önskade i ett tidigare inlägg att kunna köra i 4:08 tempo i snitt men det blev bara 4:17. Totalt 32:09 i 14,02 km/h.

Vi får se om det går bättre nästa vecka.
Andra bloggar om: , , ,

Golfpunk del2

Allan, som fyllde år nyligen, fortsätter att smyga med sitt galoperande golfintresse med ett litet inslag om tidningen golfpunk igen. Ärligt talat kanske golfen håller på att bli hårdare!

image243

No shit!


Andra bloggar om: ,
 

Kotletten

"Kotletten, hur lågt kan du gå?"


(Skrivet på 90-talet med grön tuschpenna väldigt långt ned på det grå-vita kaklet i tunneln mellan eskil och nyfors i eskilstuna. Jag står fortfarande handfallen i beundran!)Andra bloggar om: ,
 

4x1000 meter

Sprang 11 k igår på lunchen. 3,5 uppvärmning till djurgårdsbrunnsbron. Väl där lite lätt stretch och sedan 1000 meter till nästa bro upp mot udden. Lite väl optimistisk då den slutade på 3:07. Det straffade sig hårt då den andra tillbaka till djurgårdsbrunnsbron som gick på 3:13. Den tredje slutade på 3:25 och till slut den fjärde på 3:30. Inte bra men jag skyller på dålig självkännedom då det är länge sedan jag sprang tusingar.

Planen är att köra fler nästa vecka men låta tempot stanna på 3:30 och istället köra sex stycken.

Imorgon kommer ett tempopass på 7,5 km. Vill hålla mig på 4:08 som snitt vilket gör att jag gissar på 3:55 de sista kilometrarna. Det viktiga är dock att hålla löpstilen hela tiden. Löpsteget framför allt.

Någon som vill hänga med en lunch?Andra bloggar om: , , ,
 

ALLAN!

Allan, som skriver den ultimata löparbloggen: Runners high and the lowest low, som knäckte den magiska gränsen på maran: sub3. Ja, just han fyller år idag!

Gratulera honom i hans kommentarfält i bloggen.

image242

Han, Allan.


Tjejmilen

Nej, jag ska inte springa den. Jag håller på att göra ett 22 veckors program för tjejmilen åt några intresserade på FunBeat. Man måste vara medlem för att kunna använda programmet där (det är gratis) men då läggs det in i ens kalender direkt. Jag tänker dock lägga ut en version av det här på bloggen också så att den som vill kan fäölja det härifrån också. Om ni är intresserade finns den här under dagens gång.

FunBeat
Tjejmilen
marathon.se (som också har program för tjejmilen)

image241

Andra bloggar om: , , , ,
 

Jesus!

Jag skiter i tanken, den fungerar inte. OK?

image239

Ops!

Skulle jogga 6 km. Det blev 6,62 km på 27:19.
4:08 min/km eller 14,54 km/h.
Det var inte så jobbigt heller. Kanske ger den där Power Breathe Plus grejen lite resultat?Andra bloggar om: , , ,
 

Något håller oss tillbaka

Vi skulle i fredags ha åkt till min morbrors 50-års fest i eskilstuna då bilen slutade fungera 1 km från vårt hem. Det blev att ta en promenad hem och ha en myskväll tillsammans istället.
Min bror och hans sambo kom upp sent på kvällen med ett nytt batteri och en vilja av järn att lösa bilmysteriet med. Efter mycket om och men lagade han felet och vände sedan hem mot tuna vid ett tiden på natten (hur många bröder skulle ha gjort något sådant?). Tack lillebror!

På natten blev största sonen sjuk med feber. Efter mycket gråt och tandagnisslan bestämmer vi att han kan få kurera sig i farmors trygga förvar och vi ska ge oss iväg. Då startar inte bilen igen. Tomt batteri.
Grannen kliver upp i ottan och hjälper oss att starta. Tack Jerker!

Vid skärholmen ska vi tanka lite bensin, då kräks stora sonen. Dels vill vi inte att det ska bli för ansträngande för honom, dels inte smitta farmor och farfar och dels fattar vi äntligen att något inte vill att vi åker dit.

Det har inte varit så jobbigt som det skulle kunnat bli och vi har fått massor av hjälp men lite knöligt känns det.

Jag tar en lätt joggingtur och funderar på saken. Sönerna sitter/ligger i soffan och kollar på Fem myror. Mor läser kokböcker. Typisk lördag.


Andra bloggar om:
 

You whana get high?

Jag måste jobba smurfen ur mig idag och sedan blir det en sväng till Eskilstuna över helgen. I brist på engagemang ger jag: Towlie!!


dIRT

Va!? Är det bara jag som hittar massor av fallosar och otäcka assosiationer till den här bilden?

image238Andra bloggar om: , ,

Utmaningar

Marathon.se skriver i en artikel om 10 utmaningar som vi löpare kan ta oss an. 10 utmaningar med svårighets grader utmarkerade.

    Tio utmaningar:
  1. Fullfölja Stockholm Marathon - Svårighetsgrad: 6 av 10
  2. Klara Lidingöloppet - Svårighetsgrad: 6 av 10
  3. Fullfölja tuffaste bergsmaran - Svårighetsgrad: 8 av 10
  4. GöteborgsVarvet under 1.30 - Svårighetsgrad: 6 av 10
  5. Milen under 40 (45) minuter - Svårighetsgrad: 5 av 10
  6. Ett maratonlopp under 3 (3.15) timmar - Svårighetsgrad: 8 av 10
  7. Medaljtid i Lidingöloppet - Svårighetsgrad: 7 av 10
  8. Delta i ett 5000 m-lopp på bana - Svårighetsgrad: 6 av 10
  9. Delta i ett 3000 m hinderlopp på bana - Svårighetsgrad: 7 av 10
  10. Genomföra ett ultralopp - Svårighetsgrad: 9 av 10
Ärligt talat verkar det som de hängt upp sig på distanserna mer än själva ansträngningen i kombo med distansen. Själv skulle jag sätta "Klara Lidingöloppet" på 5 av 10 och "Medaljtid på Lidingöloppet" på 8 av 10.


Dock verkar det ju som att Göteborgsvarvet är pice of cake enligt Marathon.se.Andra bloggar om: , , ,
 

Pain, will you return it?

Har kört mitt rehabprogram en sväng nu. Vilken pärs! Min rumpa visade sig sitta bakom mig, straxt under ryggen. Tänk, det visste inte jag tidigare. Att vaderna behövde en omgång visste jag dock sedan tidigare, jag har bara strutsat den insikten ett par år. Nu kommer det tillbaka.

För övrigt kan jag konstatera att det aktuella ämnet bland löpare nu är "tröskel". Det stöts och blöts om effektivast metod och hastighet. Jag tycker att man ska variera två metoder; intervaller kring 1000-2000 meter och distans. Intervallerna får gärna gå på straxt över miltiden och distansen straxt under. Allt för att pressa gränsen framåt.

image237Andra bloggar om: , , ,
 

Skaderapport

Var på besök hos Anna Frohm, sjukgymnasten, och fick utvärderat vad som hänt under veckorna och hur jag skulle gå vidare. Höger ben är helt otränat i jämförelse med vänster och måste således bli starkare. Liggande benspark, rumplyft, vadhävningar och diverse stretchövningar är konceptet. Jag lyder snällt eftersom det ju fungerar.

Har du problem rekomenderar jag dig att kontakta henne henne: 08-612 33 10
Hon är verkligen kunnig, förklarar så att man förstår och kan ge både ros och kritik.

Som härdad kund hos kiropraktorer och naprapater blir det för övrigt läskigt billigt att gå till sjukgymnaster. 1:a besöket kostar 140 kr och de följande 70 kr. Jag är van att betala över 400 för ett besök hos specialist och tycker det känns fantastiskt att betala de summorna. Jag får ju samma typ av hjälp!
Andra bloggar om: , , , , ,

Valarna

Jag hörde en val i tunnelbanan idag. Precis vid rulltrapporna vid östermalmstorg kom ett klagande ylande från en val.

- Dålig passform på rulltrappornas delar, hävdade en torr arbetskamrat. Jag tror inte det. Det lät så livfullt. Jag tror att SL tillsammans med normännen har fångat några kaskelottvalar som de förslavat och använder som alternativ energikälla till rulltrapporna. Stackarna.

image236

Free Willy!


Andra bloggar om: , ,
 

En lätt runda på Djurgården

Efter en löptur som skulle vara joggingbetonad öste jag på när värmen kom in i benen. Jag ansträngde mig järnet på att lubba med rätt fotisättning och att höfterna skulle jobba hela vägen. Banne mig, det fungerade. So far.

Det blev således 7,51 km på 34:19.
4:34 min/km eller 13,1 km/h.

Djurgården är lagom ansträngande att komma igång på. Inte särskilt kuperad och gott om mjuka stigar att kuta på. Om man vill köra lite snabbare finns det fina asaltsvägar att bränna loss på. Man är heller aldrig ensam men skulle du vara där en söndag så ta med baseballträ, TSM tränar där då och de stannar inte för någon (något).

image235

Terräng är bäst!


Andra bloggar om: , , ,
 

På tunnelbanan en morgon

Jag såg någon fantastisk. Kanske 20 år gammal. Sittandes med böjt huvud ner i morgontidningen. Ojämnt långa testar i håret där röda band var inflätade. Svart, blond, röd hårkavalkad som var ömsom 50 cm långt, ömsomt 3 cm kort. Vit jeansjacka, oknäppt. Grön, uppknäppt skjorta med svart transparent blus under som visade svarta, handmålade teckningar på överkroppen. Vita shorts och trasiga nätstrumpor. Vita loafers med fransar fram. En blå kånken ryggsäck. Han var så vacker! Tänk om jag vågat vara så tuff när jag var ung. Skulle aldrig våga det idag. Jag är gammal :P
Andra bloggar om: , , , ,

Vadå kostym?

Är det bara jag som hellre vill ha svar på frågan om överkastet än hur mycket han vill ha för kostymen?

Länk!
Andra bloggar om:

Under 40 på milen

Är du lika sugen som jag på att knäcka gränsen 40 på milen i år? Jag tänkte ge mitt första försök på Premiärmilen men har funderat lite på upplägget eftersom jag vill köra för silvåkra maran också. Svaret anns hos tome-to-run.com Ett tre veckors program som ska toppa formen före loppet. Kanon! Definitvit värt ett försök iallafall.

Sidan finns här.

image234


Tjo vad det var livat i holken i lördags!


Andra bloggar om: , , ,

Måndag med drömmar om förändring

Efter att ha sprungit igår kändes det ömt i knät och jag fick bara en kort blink av att knät började bli bättre. Under resten av kvällen satt jag över på jobbet och sedan ham för att följa två av pojkarna till gymnastiken. På vägen hem snäppte något till i knät och först blev jag livrädd. Tänk om knät gick sönder? Efter 5 minuters ytterligare promenad (intervaller eftersom barn i 3-5 års åldern inte går, de springer eller står still) kändes knät oförklarligt mycket bättre. Den känslan håller fortfarande i sig och jag hoppas att något föll på plats nu och att jag kan få smyga igång löpningen i veckan. Jag ska iallafall försöka med 3 st 7,5 km pass.

Powerbreathe plus maskinen fungerar utmärkt. Jag ligger på nivå 1,5 och kan med lite ansträngning klara 30 st. Eventuellt kommer jag att öka motståndet imorgon men för dagen räcker det.

image233
Andra bloggar om: , , ,

Södermalmsmilen

Det blev halvdålig uppslutning på fösta södermalmsmilen: jag, Jonas Ljung och Olle him self (Funbeats skapare). Olle visade sin fina Funbeat t-shirt och vi fick en spontant medbjuden löpare från Studenternas vid namn Rolle. Vi körde ingen direkt uppvärmning men började pulsa igenom snön i lågt tempo och försökte förhöra oss om Rolles löparkunskaper och hans Funbeat erfarenheter. Tempot höjdes efter hand och tidvis låg vi nära 4:00/km. Snittet blev runt 4:40 och vi sprang något längre än 10 km. Det var tungt eftersom det var första löpningen på 3 veckor för mig men oerhört skönt!

Tid: 48:49
Distans: 10,4

Knät kändes ömt direkt efter men är vid skrivande stund helt ok, bara svaga känningar. Jag har en teori om att det kan vara mitt löpsteg med högerbenet som är orsaken. Det får jag ta upp med sjukgymnasten på onsdag.

Naturligtvis ska vi köra detta igen någon gång men då vore det kul om det inte bara var harar med, även om det är de bästa hararna att springa med.

image232

Vi hade bättre kläder


Andra bloggar om: , , ,

Powerbreathe Plus Sport

Jag har lyckats komma över en Powerbreathe Plus Sport tack vare en vän. Jag ser fram emot att se resultaten av denna apparats träningseffekter. Tanken med den är att man ska träna upp muskulaturen som gör att lungorna kan fyllas och tömas. Att muskler som får både styrketräning och uthållighetsträning blir uthålligast är kännt sedan länge, nu praktiseras det på lungorna också. Det kallas VIH (Voluntary isocapnic hypernea)

Mer information om Powerbreathe Plus här.

Tester visar på att uthålligheten hos löpare i elitmotionsnivå har ökat sin syreupptagningsförmåga, ökat syratåligheten och minskat sin vilopuls. 

Enligt en artikel i Runners World har tester gjorts på en grupp löpare (gr1) som fick följa ett vanligt grundprogram tillsammans med en grupp som följde samma program och dessutom tränade VIH regelbundet (gr2). Efter 4 veckor hade gr1 inte utvecklas mätbart medan gr2 hade förlängt den tid de kunde löpa med 80% MaxHR med 29%. Efter ytterligare en vecka hade de förbättrat denna uthålligthet med 50%, från i snitt 54 min löpning till 81 min löpning.

Låter fint. Nu ska den användas också. 30 andetag 2 ggr per dag är programmet. Jag har den på jobbet och lägger in träningen i samband med mina stretchövningar som jag gör vid morgonfikat. Resultat kommer att redovisas här.

image231


Andra bloggar om: , ,

Träningspass

Om jag ska vara helt ärlig, och det bör man ju, så förstår jag inte varför man går på träningpass på gymmen. Det man rimligen kan få där, utöver möjligheten att se sig själv i spegeln, borde man ju rimligen få av ett skönt löppass i en park eller i skogen. Då får man ju dessutom ljuset och luften från världen runt omkring.

Man får visserligen en hög puls men det får man ju av löpningen också. Man får bra styrketräning i ben och bål men det får man ju av löpningen också. Möjligen armar och överkropp men man kör ju ofta kompletterande styrka i slutet av ett pass.

Boxpass kan jag tänka mig ger en del utlopp för aggressivitet men det gör ju ett intervallpass också. Step kan ju ersättas med lite backintervaller och man slipper stå inne och göra det.

Varför ska man gå på pass?

image230

Jane oh Jane.


Andra bloggar om: , ,

Bloggkoll

Jag finns nu inlaggd på Bloggkoll.com för att du lättare ska kunna följa mina uppdateringar tillsammans med dina andra bloggar. Klicka bara på loggan i arkivraden så kommer du dit.


Enkelt och smidigt!


Andra bloggar om: , ,

HIIT

Högintensiv intervallträning Information från Wikipedia

HIIT eller Högintensiv intervallträning är en träningsmetod som har utformats i det huvudsakliga syfte att förbättra konditionen hos idrottare.

Fettförbränning Det man på senare tid har upptäckt är att denna metod har en mycket positiv egenskap då fettförbränning eftertraktas, men även då, som inom bodybuilding, en muskelvolym är att föredra. Denna typ av träningsmetod har visat sig inneha två motsatta egenskaper, nämligen förmågan att både bränna fett och bygga muskler samtidigt.

Hemligheten ligger i den extrema förhöjningen av tillväxthormon som utsöndras då man utför rörelser på ett explosivt sätt. Mätningar på sprinterlöpare, som precis har avslutat ett lopp, har visat att mängden tillväxthormon ökar med över 2000 procent, men även att testosteron nivån ökat med upp till 40 procent.

Det som bör tilläggas är att tillväxthormon är ett mycket fettförbrännande hormon som även utsöndras under natten då vi sover, tillsammans med ett antal sömnhormoner.

Princip Ett enkelt upplägg är enligt följande: välj någon form av belastande övning, som aktiverar en stor muskelgrupp, exempelvis benen. Genomför en ordentlig uppvärmning. Utför sedan övningen i mycket hög hastighet med så många repetitioner som möjligt under trettio sekunder. Vila sedan i trettio sekunder och upprepa sedan detta så många gånger som är möjligt. Målet är att genomföra detta i femton minuter, eller femton gånger, för att på så sätt uppnå bästa resultat.

En rekommendation är att först genomföra en ordentlig läkarundersökning innan detta utövas då denna träningsmetod är mycket krävande för bland annat hjärtat. Då det gäller val av övning till denna metod så är är motionscykeln det bättre, då t.ex löpning medför risk att snubbla eller vricka foten.

Jämförelse När man gjorde ett försök och jämförde två grupper, varav den ena gruppen använde sig av vanlig lågintensiv träning så kom man fram till att HIIT-gruppen förbrände tre gånger mer underhudsfett, men förbrukade hälften så mycket energi. I testen deltog 17 personer under 20 veckor.


Redskap (träningscykel)           Lågintesiv träning                   Högintensiv intervallträning
 
Tidsåtgång
(minuter)                 30 som utökades                    30
                                                        till 45

Frekvens                                      4 ggr/vecka med ut-                 Totalt 25 tillfällen, varav hälften
                                                       ökning till 5 ggr/vecka              före 5:e veckan.

Intensitet                                      60% HRR med ut-                   HRR 70% HRR uppvärmning 60%
                                                        ökning till 85%                         HRM i 10 sekunder och 70%
                                                                                                            HRM under 90 sekunder;
                                                                                                            öka med 5% var tredje vecka.

Energiförbrukning (MJ)             120,4 ± 31,0                             57,9 ± 14,4
Fettförbränning (mm)                 4,5                                             13,9

image229

Run Forest!!


Andra bloggar om: , , ,

OWC

En fd kollega till mig sitter som partner i ett kontor som gör ruskigt snygga grejer. Vad sägs om Kents scen till senaste turnén t ex? De heter OWC, har sitt kontor på djurgården. Vill du se fina projekt? Se dem här.

image228

Först kom ingenting, sen kom ingenting...


Andra bloggar om:

Lampor

Jag är förälskad i två lampor som min kollega ritat in i sin sommarstugeritning. 100% i samklang med sin idé om den enkla och funktionella användningen av huset.

265 designad av Paolo Rizzatto redan 1973. Fästes på väggen och ersätter taklampor.
image224

Fungerar som ett smycke i avskalade rum.

image225May day designad av Konstantin Grcic 2000. Den kan stå, hänga, ligga hur som helst och är bara snygg hur den än används.

image226

Passar i alla rum!

image227

Vill också ha!


Andra bloggar om: , ,

Kaosbröllop

Det här är fan det värsta jag läst!


Gud bor granne med kaos... eller var det Laos?

Maraton/Marathon

Maraton är en olympisk löpgren där de tävlande avverkar en sträcka på 42 195 meter på landsväg eller gator.

Begreppet maraton används numera även inom andra sporter - till exempel kajakmaraton.


Grenen bygger på en myt, enligt vilken den grekiske soldaten Feidippides (Filippides) skulle ha sprungit från staden Marathon på östra delen av halvön Attika till Aten med budskapet att de grekiska styrkorna under ledning av Miltiades hade segrat över perserna i slaget år 490 f.Kr.


Direkt efter slaget sprang hela den atenska hären "för brinnande livet", enligt Herodotos, tillbaka till Aten, för att förhindra att den persiska flottan skulle erövra staden. Atenarna hann fram i tid och lyckades sålunda förhindra en persisk landstigning. Hotet från det persiska imperiet var avstyrt för den gången. Denna språngmarsch var alltså en långt större prestation än den som myten om Feidippides beskriver.


Första åren varierade Maratonloppens längd mellan 40 och 43 kilometer. Sträckan 42 195 meter kommer från OS 1908 i London då sträckan förlängdes från 26 miles till 26 miles 385 yards (vilket är lika med 42 195 meter). Loppet gick från kungliga sommarslottet Windsor till White City Stadium, en sträcka på 26 miles, men det lades till 385 yards för att få mållinjen rakt framför kungliga logen på upploppsidan. Denna sträcka stadfästes i Storbritannien. Först 1924 bestämdes att distansen vid OS skulle vara 42 195 m.

Avståndet från slagfältet i Marathon till Aten har av IOC uppskattatts till 35,4 kilometer.


image223


Information från Wikipedia

 

Andra bloggar om: , ,
 

Mer ont än nödvändigt

Man kan köra hårt och man kan sikta en bra bit över trädtopparna. En fet Alex Vero började träna och satte dessutom upp målet att försöka ta sig till OS i Peking 2008 genom att göra 2.15 på London Marathon i april (Storbrittaniens kvaltävling för OS-deltagande). Nyligen gjorde han 1.13 på en halvmara.

Läs mer om honom på hans hemsida.

image221

Före - efter


Andra bloggar om: ,

RSS 2.0