Da non sthlm maraton

Jag sitter på jobbet. På en skala mellan 1 till 2000 hamnar valet av dag att ha sketa mycket att göra på en klar 2:a. Sol och vackert väder, vänner och bekanta som springer maran och familj som tar sig ner till farmor för att bada och leka. En riktig sugdag!

Ett morgonpass fick jag till iallfall. 9,4K på 39:44 - 4:14 min/km - 14,19 km/h. Det lär verkligen behövas intervaller om jag ska klå Magda.

 

Fightingfaces

Jag har alltid varit fashinerad av fightingfaces. Det enda jag haft själv fick jag efter en regelrätt misshandel utanför en krog i Eskilstuna. Jag är så ledsen att jag inte dokumenterade det ansiktet då. Jag minns det med fasa och kärlek.

Jag fann några fina brottares, från Iowa - USA,  fightingfaces på photographerslimitededitions.com. Spana. Så vackert!Foto: Ben Watts

Har jag nämnt att jag är utbildad till fotograf från början?

 

Loser

Hur jag än gör det här med tävlingen är jag en loser. Inte så att jag deppar för det, näe det är mer som en sån där boxningsfight som man får en massa stålar för när man har förlorat. Hur menar jag då? Tänker jag förlora med flit för att jag inte vågar något annat? Näe, inte så.

Jag har en rätt bra chans att vinna det här även om 35 sek är mycket på 5000 meter. Jag kommer heller inte att förlora något på träningen inför det hela. Det kommer jag att ha snuskigt stor nytta av inför Lidingöloppet. Nej, det är ur suporter vinkeln jag kommer att förlora. T o m Felicitas agerar Brutus i det läget. Men varför? Jo, för bloggvärlden regeras av kvinnorna. Enligt skapligt färska undersökningar är en föbluffande majoritet av bloggläsarna kvinnor. Mellan 70-95% (beroende på vilka bloggar man räknar med). Om man då räknar med att de då besöker kvinnors bloggar och dessutom håller på bloggkvinnor under 5K-utmaningar. Tja, då är jag en loser. Jag och Beck.

Hur som helst har jag ju lovat att sluta blogga när jag gått under 40 på milen 3 gånger i rad och det tänker jag hålla fast vid. Om jag kommer under 20 min pår vårt 5K race tänker jag göra det första riktiga försöket då och bara fortsätta 12,5 varv till. Början på slutet.

 

Utmaningen

JAg har blivit rejält utmanad på 5000 meter av Magda. Hennes handikapp är 7 sekunder per kilometer. Hon springer snabbt redan idag och har en vinnarskalle och smärttröskel som inte är av denna värld. Vi ska springa dessa 5K i juli för att vi båda ska kunna träna ordentligt.
Det är det jag ser som den stora vinsten i det hela. Jag har vanligen svårt att motivera mig till att springa intervaller men nu finns det en orsak till det! KUL!

Hur tror jag att det går då? Jag vet inte. Jag är rätt uthållig på långa distanser men har svårt att prestera med hög puls på kortare sträckor. Kanske kan jag få till 4:00 min/km på 5K idag. Det är helt enkelt bara att sätta igång och jobba.

Är det någon som tror att jag vinner?

Hardcoreveckan

Ok. Denna veckas planerade träning:

MÅN:
7K Lätt - till jobbet (Klart. Gick på 31:24 - 4:33 min/km - 13,18 km/h)
7K Medel - hem (Klart. Gick på 31:30 - 4:34 min/km - 13,14 km/h)

TIS:
6K Jogg - på lunchen med arbetskamrater (Flyttad till onsdag)

ONS:
7K Lätt - till jobbet (Klart. Gick på 30:34 - 4:26 min/km - 13,54 km/h)
6K Jogg - på lunchen med arbetskamrater (Klart. Gick på 28:40 - 5:01 min/km - 11,93 km/h)
7K Medel- hem (Klart. Det blev medel och kort för att barnen skulle på fotbollsträning.
                             Gick på 29:37 - 4:18 min/km - 13,98 km/h)

TORS:
7,5K Lätt - till jobbet (Klart. Gick på 35:26 - 4:47 min/km - 12,53 km/h)
7,5K Medel - På lunchen (Klart. Gick på 31:20 - 4:17 min/km - 14,02 km/h)

FRE:
Vila

LÖR:
Arbeta (titta på maran och gråta, ev gå på Nix fest efteråt)
9,5K Medel - till jobbet (Klart. Gick på 39:44 - 4:14 min/km - 14,19 km/h)
7K Lätt - Hem
SÖN:
15K Medel - Till jobbet
15K Medel - Hem

Ett netto på mellan 91,2 - 98,7 kilometer. Kan bli tungt, kan bli underbart!

 

Mor

Mor i vår familj är modern till mina barn. Min gamla mamma fick endast gratulation via telefon. Detta av distansskäl. Sambon gratulerades på morgonen med frukost (hon vinglade dock först själv upp och dukade fram halva). Därefter stack vi till söderbysjön och tag en glass och lunch på golfklubbens fik. Efter att ha slitit bort barnen från alla klätterträd, fällor, vattenbryn och terränglöpartävlingar fixade vi stödhjul åt mellangrabben som snabbt konstaterade att pappa flåsar lite mer när han kommer ikapp om man rymmer med cykel. Helt överlägset jämfört med fötter. Advokatpäron med fiskägg, mexikanskt hopkok och glassbombsurpris avslutade kvällen och vaggade oss alla in i koman.

Hård löpvecka nästa vecka. 90 K planerade.


N'bathafakta

Jag är 35 år. 187 cm lång och väger 65 kg. Somliga säger att jag är smal.

En del hävdar att det är därför det går bra med min löpning. Jag brukar hålla med dem då. Man ska inte lägga mer ok på redan bittra människors axlar.

Jag har en arbetskamrat, vi kan kalla honom Branko, som tar bilder av mig i tid och otid (inte otidligheter). När jag t ex ville se om man kunde se antändningshålet på en kanon vid armémuséum tog han en bild med sin mobilkamera. Fy så taskigt!En gång slog jag i huvudet och tog en pappersrulleshållare att kyla bulan med. Då tog han en bild igen. Rackarns Branko!Jag har en sambo och tre söner som jag inte vill exponera på bloggen.
Dock tror jag att farmor och kanske någon annan skulle vilja se att den stora sonen lärt sig cykla.
Snabbt dessutom!
Det var lite fakta om mig.

 

Lite snabbare än för en arbetsdag sedan

I morse blev det till-jobbet-lubbandet som brukligt. 6,9 K på 31:49, dvs 4:37 min/km eller 13,01 km/h.

Sedan arbetade jag lyckosamt i 12 timmar, puh!

Hemfärden gick lite snabbare. Samma sträcka på 28:26, dvs 4:07 min/km eller 14,56 km/h.


 

VA!!!

ÄR FREDRIK LJUNGBERG SKADAD!?

 

backelände

Jag körde alltså backar i hammarbybacken med Olle igår. Han gör det varannan dag för att komma igång med löpningen efter en tids uppehåll (p g a skada). Jag kan villigt erkänna att det skulle jag aldrig palla med. 5 rusningar upp för backen à 3 minuter och mellan dem nedlöpet höll på att ge mig hjärtflimmer. God damn!!!

Det dröjer nog ett tag innan jag gör om det där. Jag springer hellre mina till-och-från-jobbet-pass. Behagligare för hjärtat och ger lite fler kilometrar i benen. Naturligtvis ska jag få in mer terräng i schemat men basen blir ändå jobbrundorna.

Att uppmärksamma är också att Felicitas fyllt år! Grattis!

 

Vilovecka igen

Ja, dags för vilovecka. Jag kör endast 50 K denna vecka och passar på att njuta av solen... nej visst ja. Hur det gick till, när jag ställde upp i ett av företagens lag till Bellmansstafetten, vet jag inte riktigt. Kanske var jag hög på socker från bullarna i fredags? Olle (Funbeats skapare och allsmäktige) och jag ska köra ett backpass i kväll vid hammarbybacken. Det kommer att göra ont. Jag håller nog Olles tempo och snackar ihjäl honom så han inte kan köra så hårt med mig.

Må gott!

 

Är det bara jag?

Som tycker att Jonas Coltings nya hemsida är en ripoff av Nikes gamla?

LL 2:18:11

Några reflektioner efter dagens pass:

1. Jag får Ravellis "Bolero" på hjärnan när jag springer lite snabbare. Måste vara något med rytmen.

2. Jag persade lidingöbanan och känner mig urstark. Min tidigare tid: 2:28 fick ge sig med 10 minuter. 3 minuter från silvermedalj och jag tog det lugnt fösta halvan. Sistamilen var dessutom den snabbaste. Weird.

3. Cyklister på lidingö tar mer hänsyn i skogen än cyklister i Hellas.

4. Löpare på lidingö hälsar på varandra.

5. Jag är trött. Godnatt!

 

Lidingöloppet 24/7/52

Jag tänkte köra lidingöloppet på söndag. Kontroller är obefintliga och publiken uteblir men det är på fullt allvar. Jag ska under 2:30. Någon som vill hänga med? Starten går någon gång på söndag förmiddag. Om det finns intresse kan vi ordna med specifik starttid.


 

Black rain

Regnet faller och Ulf med det.

Gristungt i morse. Benen var inte pigga och kroppen kallade mig saker som inte ens min styvbror skulle komma på. 9,4 K på44:05 ger 4:42 min/km eller 12,78 km/h. Hu.

Jag börjar längta efter Lidingöloppet igen. Ska jag skippa Odense och köra på LL? Vad tycker ni?


 

Tungan rätt i munnen

Jag ska börja tänka på vad jag skriver. Det får tydligen konsekvenser.

Jag körde ett snabbpass på vägen hem. Ingen lång distans, endast mina vanliga 6,9 K till och från jobbet, men den gick skapligt. 29:39 ger snittet 4:18 min/km eller 13,96 km/h. Det skulle nog bara ge 43 min på milen men jag blev aldrig särskilt trött trots dagens 15 K innan.

Jag ska börja köra det här tempot på 9,4:an också och se om uthålligheten finns där också. Då kanske jag törs hoppas på silvermedalj på Lidingöloppet eller sub 3:15 på någon höstmara.

EDIT: Ser nu att jag körde lite snabbare tempo på 9,4 i förrgår. Får se om det var ett engångstillfälle.Jag under LL 2006. Jag försämrade åtminstone inte mitt startnummer.

 

In da gada da vida

Stjärna i kanten till den som nämner rubriklåtens skapare (grupp/medlem).

Ett grispass kördes i morse. 9,4 K på 46:44. Min puls gillade mig INTE idag. Jag har, hör och häpna, börjat gilla morgonpassen. Det är vackert och dagen blir lite lättare att fibbla sig igenom. Vissa dagar är dock jobbigare än andra och idag är det en sådan. Ett lunchpass blev det dock, med Kalle och Mårten. De fick bestämma tempot och det gick i 5:30 ungefär. 5,7 K på ca 33 min.

Nu börjar tanken på att träna lite överkropp dyka upp igen. Det var ett tag sedan. Jag som småbarnsförälder kan villigt erkänna att just tid att spendera på gymmet är inget som finns i överflöd. Tillbaka till att köra lite med kroppen som vikt. Ska se hur länge det håller i sig denna gång ;)

Hey bulldog

Sheep dog standing in the rain
Bull grog doing it again
Some kind of happiness is
measured out in miles
What make you think you're
something special when you smile

Jag gillar passagen där någon slags lycka kan mätas i miles ;)

(Förfärat konstaterades att inte alla känner till denna låt. Beatles näst bästa!)

igårochidag

I skola nu berätta för eder ehuru min lekamen vrenskades fram åt solens och dagens avsked, dagen före denna, och således bad mig lägga band på de i förväg planerade eskapaderna för hemfärden. Jag begagnade följaktligen apostlahästarna endast till det underjordiska transportmedelsstation i vår närbelägenhet och lät mig bekvämt föras hem på sådant sätt. Detta gladde min fysiska struktur så till vida att jag lyckosamt genomförde en kort apostladrill utan vredesmod, arla denna morgon, till den plats där jag åtnjuter min anställning. Denna lyckliga stund voro förvisso kort då jag anslagsvis kände att hjärtats pulsering voro med mig och jag lät släppa anden fri för framfart. Jag vill påminna mig att tempot bliva fyra minuter och förtiofem sekunder per tusen meter, då den totalt uppmätta distansen voro sextusen niohundra meter och denna sträcka avgick på endast trettiotvå minuter och förtiofyra sekunder. Väl mött mina vänner, jag skola snart åter vända mig till eder och även förtälja om kvällens duvning.

Eder, N'batha M'bwele

------

Tjena. De blev en jävla spruta på snubben när ja gitta hem. Flängde 9,4 km på 39:45 i fartlek. Snitta 4:14 min/km eller 14,17 km/h hem, ba. Sa jante att ja skulle köra på som fan, liksom? P'sis!

Yo!

 

Om trainingcamp

Man kan ju deltaga så mycket som man orkar. Det behöver inte vara så att man kör allt. Vill man köra mindre hoppar man över några pass. Tanken är att det ska vara en "boostvecka". Kör man vanligen 3-5 mil per vecka kan 7 mil vara en lämlpig mängd.

POST-STHLM MRTN-TRAININGCAMP

Jag har en liten fundering om man i sommar skulle ha en Boostvecka i träningsupplägget. En vecka mellan maran och lidingöloppet/berlinmaran. En vecka med både löppass och alternativ träning. Några skulle kunna ansvara för något/några pass och andra deltaga. Allt skulle vara till självkostnadspris. Mat skulle kunna planeras på en basal nivå (massköp av kycklingsallad t ex) och önskvärd vätska kan medtagas själv.

Upplägget skulle kunna vara att man kör gemensamma pass på kvällarna under arbetsdagar och sedan tar vi långhelg (fre-sön) där vi kör dubbla/trippla pass.

Några av er har redan fått frågan om att leda något pass men alla som vill kan köra ett pass. I regel handlar det om att ansvara för plats, tid, peppning, o s v. Sådant ni gör dagligen i bloggarna.

Här följer ett exempel på hur en dyl vecka skulle kunna se ut (diskussionsunderlag):

MÅN kväll:
Lätt distans på djurgården. 12 km

TIS kväll:
4x4 intervaller i hellas. 10 km

ONS kväll:
Snabb distans i Ursvik. 5+10 km

TOR kväll:
Alternativ träning: Benspark med simfötter i Eriksdalsbadet.

FRE förmiddag:
Lättdistans. 8 km

Eftermiddag:
Backintervaller. 12km

LÖR förmiddag:
Korta intervaller.

Eftermiddag:
Alternativ träning: Yoga

SÖN:
Långpass på LL-banan. Ev i två grupper. 30 km.


Lämpligen skulle dessa bloggare kunna vara lite ansvariga för olika pass:

Svinto
Runners-corner
Allan
Masse
Nix
Felicitas
Berglund
m fl...

Vad tror ni? Skulle det vara kul? Man kan ju tänka sig att köra bara helgen om man inte bor i stockholm. Övernattningar kan vi ju ordna internt.

 

Söndagslöpning part 2 (when N'batha goes to bed with wet hair)

Seeeeent på kvällen kom jag iväg. Det blev 20,4 km på 1:40:02. Inget tävlingstempo men helt ok. 4:54/km tror jag, ska kolla nogrannare imorgon. Nu ska jag duscha och sedan sova. Kan inte utlova bild på badhairfrissan då kameran blivit justerad av 3 barn i åldrarna 1,5-5.

G'natt (var det svartsmurfarna som sa 'gnapp'?).

image287
  

Söndagslöpning

Jag och de tre gringosarna åkte till farmor på lördagen för att ge mor arbetsro hemma med sina ansökningar. Något som visade sig vara en fullträff för oss grabbar. Solen sken, rothofsparken visade sin bästa sida mot oss alla, lillkusinen kom och sov över och far fick sitta en stund i skuggan med en öl och filosifera över tillvaron. Jummie!

Ikväll hoppas jag kunna dra iväg på en långtur på 2,5 timmar. Min förhoppning är att den går lätt i 5 min tempo, men vi får se. Lite stelhet finns i musklerna och vaden är inte 100%, även om den inte bråkar allt för hårt med mig. Jag ska pröva att smyga runt lite i gräset barfota och sedan sätta ned vaderna i kallt vatten ett tag. Jag återkommer med rapport om hurivida det fungerade eller inte.

Med hopp om återseende.

Förlåt mig

Jag var ung under 90 talets början. Jag lyssnade på grunge och åt glada tabletter. Detta voro mitt ledmotiv från 92 till 93 då Tools 'Aenima' tog över.
Andra bloggar om:

Criss Cornell

Är det bara jag som tycker att Criss Cornell inte har presterat sitt bästa sedan "Badmotorfinger"?
Andra bloggar om:

Nu går klockan rätt också ;)

Gårdagens och dagens pass

8/5
7 km på 30:36

Lätt pass hem. Gick skapligt snabbt ändå. Kanske skulle jag fixa det tempot eller något lägre på en mara?

4:22 min/km - 13,73 km/h

---------------------------------

9/5
9,5 km på 44:46

Morgonjogg som kändes. Tråkigt att hjärtat slutar skena först efter 3-4 km.

4:43 min/km - 12,73 km/hLäs även andra bloggares åsikter om , , ,
 

Sugen?

Visst blir man sugen att ringa!?

image286

Träningsupplägg

Eftersom familj och jobb tar sån jäkla tid från löpningen ska jag lägga löpningen där den bäst får plats för tillfället. Till och från jobbet. Det finns tre sträckor som man kan köra: 6.9 km, 9.4 km och 11.5 km. Med olika typer av löpning ska det nog gå att utvecklas ändå.

Mån fm: 9,4 lätt distans
        em: 6,9 snabbdistans/4x4 (3)

Tis  em: 6,9 medel distans

Ons fm: 6,9 lätt distans
        em: 11,5 lättdistans + västerbrointervaller (4 x bron?)

Tors fm: 6,9 lätt distans
        em: 9,4 medel distans

Fre fm: 6,9 lätt distans

Lör fm: 30 långpass

Det blir ungefär 95 km. Vad tror ni? Funkar det här upplägget?Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
 

Lätt löpning till jobbet och på lunchen

7/5
6,9 km på 30:18

Inte särskilt jobbigt. Strange!

4:23 min/km - 13,66 km/h


Ska lägga om min löpning lite för att passa mitt jobbehov bättre. Få lunchlöp nu och mer löp till och från jobbet istället. Det blir 69 km i veckan i bara mängd och sedan något slags kvalitétspass på helgen. Ska bli lite mer varierat än det låter. Jag återkommer om det senare. Nu: jobb!

Att flyga lågt

Igår kväll sprang jag inte snabbt, jag flög lågt. Det kändes så i alla fall. Jag glömde klockan på jobbet och orkade inte larma av igen för att hämta den så jag tänkte att det fick bli så snabbt som hjärtat orkade idag. Vilket djävla tempo jag fick till. Jag ta mig faan låg över intervalltempo mellan östermalmstorg och skanstull. Där började jag känna mig lite trött för första gången men jag bet i lite och flög upp för backen brevid hammarbybacken och hem.

Jag är tämligen säker på att jag låg mellan 3:50 och 4:15 hela vägen. Visserligen bara 6,9 km men ändå. Jag kände mig ju seg bara en halvtimme innan.

image285

Dance like a bee, sting like a butterfly!Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
 

Slut på ledigheten

Veckan i skåne var kanon. Tror alla i familjen behövde den. Nu är vi tillbaka och pappa N'batha kör övertid igen :P Några pass blev det på österlen i alla fall.


27/4
18,3 km på 86:12

Ut med havet till Simrishamn och runt i stan. Mjuk sandblandad väg med starka inslag av strand. Skapade viss uppmärksamhet bland mc-knuttarna vid hamnkiosken. Badade i havet som var 9 grader varmt. Det gjorde faktiskt ont!

4:43 min/km - 12,74 km/h

----------------------------------------------------------------
29/4
10,2 km på 49:35

Till stranden mellan tobisvik och baskemölla. Seg i huvudet av vinet dagen innan.

4:52 min/km - 12,34 km/h

--
12,8 km på 59:58

Till simrishamns stadsgräns. Lokala hillbillies glodde som fågelholkar från en vit 740. Tydligen tränar man inte så mycket i tights kring österlen. Lättare den här gången.

4:41 min/km - 12,81 km/h

----------------------------------------------------------------
1/5
20 km på 95 min blankt

Innåt skåne. Fick sällskap av kor 1 km. De galoperade brevid mig, helt bizart. Regn och lite ont i vänster vad. Stretchade bort det med yogaställningen absurda hunden (egen variant).

4:45 min/km - 12,63 km/h

----------------------------------------------------------------
4/5
8,5 km på 39:38

Joggade med orolig mage. Skippade kvällspasset till förmån för sömn. Åkte i bil hela natten innan.

4:40 min/km - 12,87 km/h

----------------------------------------------------------------
5/5
6,9 km på 32:09

Till jobbet. Ganska lätt men utan riktigt flyt.

4:40 min/km - 12,88 km/h


Ska springa hem på något vis. Kanske blir det 4x4 med 3 min vila eller så blir det bara lättjogg igen. Jag vet ju att intervaller gör mig snabb men jag är trött idag :P

Hoppas er vecka varit fin. Nu kör vi!Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
 

RSS 2.0