Årets julklapp

Ah! Nu vet jag vad brorsan och Fisken ska få i julklapp!http://basshuntershop.com/

 

Rökare

Det är idag 6 år 6 månader och 6 dagar sedan jag rökte min sista cigarett. Jag kan fortfarande känna suget efter en cigg ibland. När det var som mest rökte jag 20 cigaretter och snusade en dosa varje dag. Nu har jag förvisso ersatt rökningen och snusandet med löpning men lungorna kan fortfarande förnimma känslan av röken som ringlar sig ned i dem och bränner så skönt i halsen på vägen. Absurdt när man tänker på vad man gör. Starkt gift.


 

Liten sjukling

VAB = Vård Av Barn. Är hemma med 2-åringen som fick feber på kvällen. En liten avslagen kille ligger i soffan med sin röda buss brevid och tittar lite slött på mig när jag skriver. Lilla gubben.

Fredagsplanen är att pyssla om honom, springa ett pass när mor kommer hem efter att ha lämnat de stora killarna hos farmor och farfar och planera helgens snickeriarbete.

Lördagen är snickeriet basen. Litet pass ska jag dock få till.

Söndag är helgad vilodag. Från allt utom löpning då. Det är ju inte arbete, det är nöje.

Brukar ni planera helgerna?


 

27 november 2006

Då föddes min yngste son. Mor ringde från taxin då jag satt i skolan och planerade en presentation. Jag slängde mig på hojen (hade inte löparkläder med mig) och trampade på rekordtid till SÖS. Hittade sambon på avdelningen och tog emot pojken 10 minuter senare. En av de tre största händelserna i mitt liv. Idag väcktes han med tårta, äpplejuice och presenter. Är man två är man ingen bäbis längre, man är ett barn.


 

Woohoo!!!

(Bildserie från Dalarna, 2001)Woohoo!Woohoo!Woohoo!Woohoo!Woohoo!Woohoo!Woohoo!Woohoo!Woohoo!Woohoo!

 


Beware of BOLDERSnart i ett liv nära dig!

 

Oj aj!

Lunchlöp med NiklasN. 6 km upp- och nedvärmning och sedan 6 intervaller upp för solidsbacken. Snittet på intervallerna i snöglopp blev 48 sekunder för 210 meter backe. Pulsen och benen var inte glada men det var vi när det var över. Hua! Glad är jag dock att backpasset blev av. För Niklas blev det 3:e på en vecka. Han kommer att bli stark.


 

FÄRDIG!

Nu är lägenheten besiktigad och godkänd!!! Tjohoo! Vi bockar av den punkten och noterar att den nya lägenehet fått ligga i träda. Nytt projekt.

Liten löpning på tisdagen i snön blev det. Ut med djurgårdskanalen till djurgårdsbrunnsbron och tobako. Det är fint att springa i snö.

Har läst på barnmorskans blogg om morgonlöpning och att många misslyckas att komma ut. Några sätt att lyckas komma upp på morgonen för att komma iväg är:

          Lägg fram kläder och skor så att det är enda alternativet till klädval på morgonen.

          Säg 10 gånger, tyst för dig själv på kvällen, "Imorgon när klockan ringer ska jag kliva ur
          sängen och gå ut för att springa!" Det fungerar faktiskt!

          Ställ klockan en bit från sängen så du måste kliva upp för att stänga av den.

          När du väl är ute, njut!

Idag blir det backintervaller på djurgården med NiklasN. Återkommer om det senare.


 
 


Repris

Favoriter från 2007 i repris:

http://dumbas.blogg.se/2007/august/super-duper-schysta-polare.html

http://dumbas.blogg.se/2007/september/vid-eld.html

http://dumbas.blogg.se/2007/october/har-du.html

http://dumbas.blogg.se/2007/october/gullebjorn.html

http://dumbas.blogg.se/2007/november/hundiska.html

http://dumbas.blogg.se/2007/november/fisk-i-folie-med-currysmor.html

http://dumbas.blogg.se/2007/november/quissling.html

http://dumbas.blogg.se/2007/december/variation-forgyller-lopningen.html

 

Lunch...

...med Felicitas idag. Shinjukus sushi var kanske något under sin vanliga standard men sällskapet var trevligt och på gott humör. Vi talade om blogg, Dubaisemester, löpning, hus och Niklas maraton -09. KUL! Igen snart ey?

...löpning. Well backar igår, lite inproviserat, och intervaller runt 500 m på fredag. Kanske ett Coopers test på onsdag nästa vecka?

...låda blir det ofta då ekonomin tar stryck av dubbel bosättning. Vilken tur att det inte är jul snart :P


Hata SL

Varje gång jag åker med SL känner jag mig smutsig och utnyttjad. Dålig service i form av förseningar, dålig information och trasig utrustning men en av de fem dyraste storstadstunnelbanorna i världen. Dessutom tar det längre tid än att cykla. Fy faan.

Jag åker inte ofta med SL längre, det blir mest cykel och löpning, men nu ska det minskas till noll. Jag ska dessutom försöka övertyga fler att det är ren vinst att undvika 'bakteriebanan'.

Adjö SL! Det var kort men obehagligt.
  EDIT:
Fick veta av Felicitas att SL skriver att de har 60% nöjda kunder. Vilket företag med självaktning höjer priset på sina tjänster när 40% INTE är nöjda?

 

a fishman words

Tja, ni minns väl gästbloggaren Da Fish? He's back 'n' he's pissed.
MUSKELAMNESI och LÅGENERGI


Hej löpdojjor!


Fakta:

För varje reaktion finns det en motreaktion! Eftersom "upp" finns så måste det finnas ett "ned" osv, osv... Anledningen till detta lilla faktautbrott är för att jag har hittat på något som jag kallar för Muskelamnesi eftersom jag inte har något bättre att kalla det!


Jag har två avkommor och de är killar och 2 respektive 5 år. De vill GÄRNA göra allt själva men ibland så fungerar ju inte det. Oftast för att man inte FÅR köra bil, jobba som bagare/brandman eller skjuta sina egna hamburgare när man är 5år, men nästan lika ofta för att det finns fysiska begränsningar! De är för korta för att hänga gardiner, för svaga för att bära matkassar, för lätta för att fungera som motvikt när man murar osv.


Ett av dessa fysiska problem lyckades dock Vargfar med fru avhjälpa! De hittade en obeskrivbart grön pall för några år sedan som de gav till mina söner och sedan den dagen har jag en typ grönmetalic plastpall stående på mitt svarta klinkersgolv i ett av badrummen. BRA eftersom killarna nu kan nå upp och borsta tänder, kissa, tvätta sig, spola i toaletten eller fylla fotoalbum med vatten alldeles själva.


Muskelminne:

En rörelse som lärts in genom upprepning och som nästan helt utan tankeverksamhet kan utföras endast med hjälp av att nerverna känner igen rörelsen. Detta är alltså en slags motorisk inlärning. Ex. en golfare svingar nästan likadant varje gång och en van löpare "sätter stegen" nästan likadant varje gång. Detta är en viktig kroppslig funktion då vi VILL kunna gå (muskelminne), andas (muskelminne) och läsa gatskyltar (vanligt minne) samtidigt. Om hjärnan skulle behöva processa  varje andetag och varje steg skulle vi inte fungera! NACKDELEN är om man vill ändra sin sving, sin andning eller sitt löpsteg... DET ÄR SKITSVÅRT OCH TAR APLÅNG TID!!!


Här är min fundering...och mitt dilemma!

Om det finns ett muskelminne så måste det finnas en "antimuskelminne" dvs en Muskelamnesi! Jag hoppas i alla fall det gör det! I snart 2 år har jag bott i ett litet hus mer eller mindre i skogen och eftersom jag är relativt miljömedveten så har jag investerat i lågenergilampor som tar typ en evighet ifrån att man sätter på lyset tills att man faktiskt får något ljus. Varje kväll när jag skall gå och lägga mig så SMYGER jag genom det mörka köket och förbi lillkillens sovrum som ligger vägg i vägg med badrummet som jag nämnt tidigare i denna text. Jag slår på strömbrytaren....och INNAN jag har fått ljus att se i så slår jag tårna i en obeskrivligt grön plastpall som med ett BRAK flyger över mitt mörka klinkersgolv! SEN står jag blickstilla och håller andan för att höra om jag väckt barnen!!! Detta upprepas i princip varenda eviga kväll!


Min kropp har alltså lärt sig att gå i mörker, öppna toalettdörr, slå på strömbrytare och kliva rakt in plastpall utan någon som helst mätbar mätbar tankeverksamhet... Innebär då detta att jag har ett muskelminne som gör att jag upprepar samma rörelse omedvetet och därmed samma misstag?


NEJ!


Min teori är att jag drabbats av muskelamnesi! Mina muskler MINNS inte att pallen står där! Tyvärr verkar även detta gälla hjärnan som inte heller har något som helst minne av en grönmetalic plastpall. Jag har läst att ibland kan kropp och hjärna blockera ut vissa saker... T e x vid katastrofer eller om man blir väldigt rädd så kan musklerna sluta fungera och man fastnar liksom och kan inte röra sig ur fläcken. Kanske har min kropp reagerat på den gröna plastpallen som en slags skyddsfunktion? Pallen är ju VÄLDIGT grön... typ metalic... av plast.


Tack, Vargfar med fam!


/Fiskminne


De kämpar, då kämpar jag med

Jag har två löparadepter som heter Karin och Karin. De är i lite olika stadier i sina löparkarriärer men båda har rejält med pannben, kämpar så blodet lackar och ger aldrig upp. Efter att ha läst om deras senaste bravader kände jag att det var dags att ta inspirationen de sprider på allvar och kämpa på ett pass i deras anda.

Jag bestämde mig helt enkelt för att jag på mina 12,16 km till jobbet har latat mig för mycket på vägen och skulle idag inte tappa tempot. Resultatet: 50:17. Ett tempo på 4:08. Jag noterade också att jag inte kunde hålla ett bra tempo hela tiden. Gubben är inte i form helt enkelt.

Jag lär mig av adepterna och biter ihop. Jag SKA under 48:30 på den distansen innan mars! Kanske hemligheten är backar och intervaller? Jo, troligen. Kanske ett och annat kenyanpass också.

---------------

I övrigt renoveras rummen i björkhagen nu så lägenheten kan överlåtas i december.

 

Snabbdistans

12,16 km till jobbet. Planen var att ta det lugnt men att ligga på så att det både var skönt och att den centrala effekten var hög. Halvvägs kom NiklasN förbi och gav glada tillrop cyklandes till jobbet. Vädret var fantastiskt och rödljusen var verkligen på min sida och lät bli att närvara under resans gång. Resultatet blev 51:29. Ett snitt på 4:14. En hel sekund snabbare än sist ;)

 

Lunchintervaller

NiklasN och jag bestämde att vi skulle köra intervaller på lunchen idag. 6x1000 meter löd målet. Jag  värmde upp ordentligt men lyckades missa Niklas då han väntade inne och jag väntade ute. När jag väl gick in så körde han första intervallens vila. Jag hängde på och vi körde 4 intervaller tillsammans i ca 3:50 tempo tillsammans. Där efter körde jag en ensam medan Niklas gav mig glada/trötta tillrop.

Summa sumarum: 5x1000 meter med snittet 3:50. Med upp- och nedvärmning 9,5 km på 40 minuter. Helt ok för lunchlöpningen en vanlig höstonsdag.

Det hjälper att vara två som tränar.

 

Il presidente

Ska vi ta det där med presidenter och jogging? Det sägs att presidenter generellt joggar. Det är en myt som hålls i liv med CIA och andra lömska organisationers medvetna PR mall som bas. Vi tar det från början.

Tidigaste exemplet på en joggande president på bild är Jimmy Carter. Man ser på hans fåraktiga min och naturliga pronationslöpsteg att han faktisk är en löpare. Ok. Creed till honom.Sedan finns det en lång rad med berättelser om att Ronald Reagan joggade regelbundet. En lögn så grov att den drev Nancy att finna tröst och sanning utanför vita huset.Sedan har vi de omtalade bilderna från tv när Clinton joggar. Att det är frågan om en stand-in tycker jag är självklart. Här ett bevis i form av en bild när Bill själv svalt myten och faktiskt prövar att springa några hundra meter. Ja, ni ser ju själva.Då har vi tillslut den sista av myterna kring löparpresidenterna, George Bush den yngre. Att han försökte verka yngre än pappsen var ju uppenbart men ärligt talat, borde han inte ha satsat på vattengympa eller motorsport istället? Notera det naturliga pungbråcklöpsteget.Nej, mina vänner. Cool president med snyggt löpsteg, det finner man i Frankrike. Sarkozy skäms inte för sig. Passa gärna på att se honom springa förbi, om ni är i Paris, med en påse Freedom fries i näven!G'natt!
 

Helgen i korthet och synnerhet

På fredagen var L och A på studiebesök hos far. Under kontorets fredagsvin lyckades de bygga om ett område i stockholm i vår skissmodell på ett mycket intressant sätt. Pojkarna fick Festis och russin, pappa fick 0,5 glas vin och mycket god hårdost av get. Vi åkte hem och åt korv med Bamse som sällskap medan brodern M såg Monster trucks i globen med mor. Far somnade tidigt.

Lördagen innebar inhandlande och förberedande av middag då Funbeat Olle och hans Anna kom på middag. Förrätt var champagne med sesamsticks och tapenad. Varmrätt ryggbiff med rostade rotsaker, örtagårdssås och avokadosallad. Efterrätt citronkaka med grädde till kaffet. En mycket trevlig kväll som innebar massor av löparsnack!!!

På söndagen firades det farsdag med sovmorgon, storfrukost och kramar. Sedan rev jag lite byggnationer i björkhagen och skulle springa ett långpass hem. Långpasset blev hela 8 km då magen inte gillade upplägget. Hem med tunnelbanan från gamlastan och sedan middag med familjen. På kvällen såg vi Ironman. Den rekomenderas inte.

That's about it.
 

Olle Berg


Jag tjänar icke

Jag är en främling i detta land  
men detta land är ingen främling i mig!  
Jag är inte hemma i detta land  
men detta land beter sig som hemma i mig!  
 
Jag har av ett blod som aldrig kan spädas  
i mina ådror ett dricksglas fullt!  
Och alltid skall juden, lappen, konstnären i mig  
söka sin blodfrändskap: forska i skriften  
göra en omväg kring seiten i ödemarken  
i ordlös vördnad för någonting bortglömt  
jojka mot vinden: Vilde! Neger! -  
stångas och klaga mot stenen: Jude! Neger! -  
utanför lagen och under lagen:  
fången i deras, de vitas, och ändå  
- lovad vare min lag! - i min!  
 
Så har jag blivit en främling i detta landet  
men detta landet har gjort sig bekvämt i mig!  
Jag kan inte leva i detta landet  
men detta landet lever som gift i mig!  
 
En gång, i de korta, milda  
de fattiga stundernas vilda Sverige  
där var mitt land! Det var överallt!  
Här, i de långa, välfödda stundernas  
trånga ombonade Sverige  
där allting är stängt för drag... är det mig kallt.  
 
Gunnar Ekelöf

Gossar gossar gossar

*Sagt med SF-journalfilmsröst*

Denna morgon klev den raska gossen Daniel upp ur sin säng. Han lagade en nyttig och närande frukost till sig själv och sina barn, borstade sina och deras tänder samt assisterade pojkarnas påklädning. Iklädd en trendriktig och praktisk löpardräkt följde han sedan sina unga gossar tre till daghemmet där de glada skildes åt med löften om att snart återses. Löpningen genomfördes i god anda och gossen Daniel for upp för backarna med glatt humör. 12,16 km avlöptes med en snitthastighet på 4:36 min per kilometer, en hastighet straxt över 13 kilometer per timme.
 

A place called home?

Södra mellersta östra Götaland, ett till norra södra östra Götaland och mittersta mellersta östra Götaland, angränsande område. En plats i mitt inre.

 

Mr lubbalubba

They call me mr Bombastic...

Löpning igår med grannen NiklasN. Uppvärmning 28 min. Sedan fem backintervaller på 380 meter ("/#%!-backen) i tempo mellan  3:10 och 3:57 på kilometern (3:40 i snitt). Lite småkänningar i höger vad under de sista intervallerna. Joggen hem fixade krämporna. Bra pass som inte fuskades då Niklas var med.

 

Ghaaaaaaa ha ha ha ha!!!

Läs detta. Det är mina barn som i en ask!


Saxat:

Tålamod

Oscar ber sin dagisfröken hjälpa honom att ta på sig sina stövlar innan han skall gå ut. De är jättebesvärliga att ta på och fröken måste verkligen göra världens ansträngning för att utföra uppdraget.
När äntligen stövlarna sitter på så säger Oscar:
- De sitter på fel fot !

Fröken tror inte sina ögon när hon konstaterar att det är som Oscar säger, stövlarna sitter fel. Hon drar som en dåre i 3 minuter för att ta av dem och börjar om med en superansträngning för att sätta på dem igen.
Då säger Oscar:
-Det är inte mina stövlar!

Fröken andas djupt och lägger locket på känslorna för att inte skada lilla Oscar som tittar på henne med fiskblick.
- Ok, säger hon, vi tar av dem då! Och sätter igång med samma träning som tidigare.
- Varför sa du inte det tidigare? frågar hon när hon är klar.
Oscar svarar då:
- Det är inte mina stövlar, de är brorsans, men mamma vill att jag skall ha dem !

Fröken börjar gråta och, mycket behärskad fast bestämd, sätter hon på stövlarna för en tredje gång. Sedan lyfter hon upp Oscar, sätter på honom jacka, mössa och halsduk och frågar:

- Var är dina vantar?
- Jag la dom i stövlarna!
 
 


Provocerad av Word

Här sitter jag i god ro och skriver grunden på ett PM. Då kommer Word in och är taskig:

- Jag ser att du försöker skriva ett brev. Vill du ha hjälp?

1. Jag försöker inte. Jag gör, ta mig faan. Det är inte bara dina premisser som styr hur ett PM eller brev ska se ut!
2. Näe, jag KAN SJÄLV!

Fan. Jag har kommit in i trotsåldern. Trots åldern.

 

Obama

Obama can't you tell. Obama can't you tell.
If you whant my world will you ring my bell?


 

Hälsoundersökning

Fuskade med frukosten i morse och upptäckte på jobbet att jag ska på hälsoundersökning klockan 13. Man får då inte äta fyra timmar före. I'm f*cked! Min mage kommer att registreras av vägverket som 'Ovanligt högt buller utmed Vallhallavägen' när jag går dit. För att inte tala om arbetsmiljön för sjuksköterskorna! Värst blir dock blodprovet. I'm a big baby.


EDIT: Det gick bra. Drygt 5 liters lugnkapacitet är det bra eller dåligt i mitt fall?
 

Löpsteg

Ett snabbpass till jobbet idag. Eftersom jag inte hade draghjälp av Niklas denna gång fokuserade jag på korrekt löpsteg istället.

Skjuta ifrån med höften.
Lyfta på knäna
Pendla med armarna
Skjuta ifrån med vaden

Jag vann 2:30 på det och fick 12,16 km på 51:30. D v s 4:14 min/km. Rätt nöjd med det.

 

Fishy

Hej kära löpardårar!


Jag har ju med ojämna mellanrum gjort gästspel här på Dumbas och tyvärr har jag p g a privatliv och jobb faktiskt inte hunnit följa Dumbas blogg på sista tiden. Eftersom detta är en av de sista länkarna jag har till en insikt i N'Batas liv och väl så är detta givetvis inte bra alls!

Rörd till tårar av hans inlägg om Egon så kände jag att även jag måste bikta mig: JAG HATAR ATT SPRINGA! GUD HADE ALDRIG SETT TILL SÅ ATT MOTORCYKELN UPPFANNS OM HAN VILLE ATT VI SKULLE FORTSÄTTA ATT LÖPA! *PustDET var skönt att få av mitt bröst!


Annars har hösten till stor del handlat om karriär, sjuka barn och ett kort avbrott för att hjälpa Dumbas flytta till den finare delen av huvudstaden. Ni som följt mina inlagor har nog fattat att jag hatar SMHI lika mycket som en småländsk bonde gör det....

Vädret har hånat mig....

Jag har också fått mig en rejäl dos av praktisk fysik. Visste ni t e x att poängen med taktegel är att samla upp ALLT vatten som faller ned och leda detta till slutet av taket? Ett tak kan ju vara 100 kvm stort och faller det en enda mm vatten över varje kubikmillimeter tak så blir en flod eller snarare ett vattenfall längst ned vid takfoten!

JEPP!

Ni gissade helt rätt! DÄR har jag stått hela hösten och satt upp hängrännor! Varje helg har det regnat sedan slutet av augusti!


När det gäller mina träningsplaner så....nej! Jag VAR nere på gymmet jag lovar, men jag upptäckte att jag fick betala typ 2000:- för ett träningskort. Detta kort var årsbaserat så det kostar mig alltså 2000:- till i januari då det är ett nytt år!!!? Jag väntar till januari med andra ord, men DÅ lovar jag att börja träna! DET ÄR SÄKERT! När jag förra veckan satt i soffan och noggrant valde emellan att ta livet av mig själv av tristess eller att helt enkelt skjuta TV:n med hagelbössa som straff för Alla "Bonde söker fru", "Mamma söker man", "Flenkille söker get" osv så föll mitt intresse på filmen "en 40-årig oskuld"....

Självfallet visste jag att den skulle bli plump och töntig! MEN när de vaxade bröstet på honom och han svor som en tonårig hamnarbetare med Tourettes så tjöt jag av skratt! Dagen efter hade jag träningsvärk i magen...

Jag SKALL börja att träna!


Ha en trevlig Halloween!

Jag tänker klä ut mig till Fiskpinne.

/The Fish
 


Jag är stolt

Under mitt andra år på arkitekthögskolan fick jag syn på en annons där en familj ville ha hjälp med en tillbyggnad. Det var flera andra som ritade förslag, bl a en exjobbare, men de valde mitt förslag. En tillbyggnad som pragmatiskt följde den yta som fanns tillgänglig och formades av tomtgränsen. En tillbyggnad som släppte från det gamla huset och förbands med en liten glasad sluss. En form med fem hörn och ett diagonalt tak. Ett syskon til det gamla huset som skilde sig men hade släktdrag.

Det var en rolig och slitande process med givande, tagande och omritande som tillslut resulterade i ett fantastiskt hus!  Nu är det klart och jag har varit där. Vissa detaljer är borttagna med hänsyn till familjen.


Nordöstra hörnetFrån sydKnäcken. Det 5:e hörnet. Bryter upp den stora fasaden något.NordfasadMatrummet med blicken vänd mot vardagsrummet. Till vänster ett av fönstrena i slussen. Trappräcket är designat av kunden själv.Matrum sett från vardagsrum. Notera att slussen stängs med en skjutdörr av trä som smiter in mellan trappan till övervåningen och väggen.Fin detalj. Kontak med det gamla huset.Badrummet med duschen placerat i centrum. Ett litet fönster finns brevid det ovala badkaret och ger kontakt med matrummet.Sovrummet med förvaringsväggen.Gästtoaletten har färg- och formsläktskap med det stora badrummet.

 

Bästa fighten!


RSS 2.0