Jag är stolt

Under mitt andra år på arkitekthögskolan fick jag syn på en annons där en familj ville ha hjälp med en tillbyggnad. Det var flera andra som ritade förslag, bl a en exjobbare, men de valde mitt förslag. En tillbyggnad som pragmatiskt följde den yta som fanns tillgänglig och formades av tomtgränsen. En tillbyggnad som släppte från det gamla huset och förbands med en liten glasad sluss. En form med fem hörn och ett diagonalt tak. Ett syskon til det gamla huset som skilde sig men hade släktdrag.

Det var en rolig och slitande process med givande, tagande och omritande som tillslut resulterade i ett fantastiskt hus!  Nu är det klart och jag har varit där. Vissa detaljer är borttagna med hänsyn till familjen.


Nordöstra hörnet



Från syd



Knäcken. Det 5:e hörnet. Bryter upp den stora fasaden något.



Nordfasad



Matrummet med blicken vänd mot vardagsrummet. Till vänster ett av fönstrena i slussen. Trappräcket är designat av kunden själv.



Matrum sett från vardagsrum. Notera att slussen stängs med en skjutdörr av trä som smiter in mellan trappan till övervåningen och väggen.



Fin detalj. Kontak med det gamla huset.



Badrummet med duschen placerat i centrum. Ett litet fönster finns brevid det ovala badkaret och ger kontakt med matrummet.



Sovrummet med förvaringsväggen.



Gästtoaletten har färg- och formsläktskap med det stora badrummet.

 

Kommentarer
Postat av: Fredrika

Okej, när jag bli rik så ska du också få rita hus åt oss. Matrum sett från vardagsrum, vilken våt dröm för en fönster- och höjdsucker som mig - snyggt som fan faktiskt!

2008-11-02 @ 23:38:58
URL: http://gullfot.blogspot.com
Postat av: N'batha M'bwele

Det behöver inte vara dyrt att anlita en arkitekt. Jag ritade ett förslag på ett hus på 120 kvm som skulle ha kostat drygt en miljon att bygga. Vad kostar en bostadsrätt i stockholm på 120 kvm idag?

2008-11-02 @ 23:42:20
URL: http://dumbas.blogg.se/
Postat av: Dunceor

Riktigt coolt faktiskt.

Däremot så är jag lite skeptisk till varför man har behållt det gamla huset, de två skär sig rätt ordentligt mot varann. Hade jag fått bestämma hade jag rivit och bara haft det nya men det kanske bara är jag. Men riktigt coola detaljer!

2008-11-03 @ 10:27:24
URL: http://dunceor.wordpress.com
Postat av: n'batha

Dunceor: Jag håller nog inte med. Jag tycker att de skiljer sig men fungerar ihop. Jag är kanske påverkad av yrket men jag gillar när gammalt och nytt bor grannar. Däremot finns det planer att bygga om det gamla huset både på insidan och utsidan.

2008-11-03 @ 10:47:24
URL: http://dumbas.blogg.se/
Postat av: jumper

Om jag ska vara ärlig (och de ska man väl) trodde jag först att bilderna var fejkade. Så upplevde jag kontrasten. Det ska ett skolat arkitektöga till för att se släktdragen. Jag tycker annars om stilblandningar så det gamla huset ger en extra krydda åt tillbyggnaden och tvärtom.(Jag hör till dem som tycker att (det gamla?) arkitekturhögskolehuset är ganska häftigt i sin råhet just för att det ligger där det ligger bland gamla Östermalmshus och nära Danderydsgatans idyll).

2008-11-03 @ 11:56:27
URL: http://snitsaren.wordpress.com/
Postat av: n'batha

Jumper: 'Jag tycker annars om...' ska jag tolka det som att du inte gillar detta?



Jag fick i uppdrag att göra en modern tillbyggnad utan nödvändigt släktskap. Med sadeltaket, putsen, höjden och lite annat tycker jag dock att det inte sticker iväg allt för mycket. Det kunde bli en kub av stål lite högre än det gamla huset.



Jag gillar också arkitekthögskolan.

2008-11-03 @ 13:28:15
URL: http://dumbas.blogg.se/
Postat av: n'batha

Jag ska berätta att det är en ganska cool kund. De ville ha en rikitgt modern tillbyggnad och ibland kändes det som att jag fick bromsa ner dem istället för tvärsom.



Inte många hade vågat beställa något i den här stilen i sverige. Om man inte ritar hus som ser ut som 80-tals kåkar eller äldre (gärna med snickarglädje och fönsterspröjs) så blir man inte så anlitad som arkitekt i sverige. Jag hade tur helt enkelt.

2008-11-03 @ 14:40:24
URL: http://dumbas.blogg.se/
Postat av: Allt Utom Räkor Rebecca

Masså hus bilder...

Jag hade kunnat på i badrummet. Det var coolt!

2008-11-03 @ 15:42:59
URL: http://rebcca.blogg.se/
Postat av: jumper

Ha ha, ja jag funderade faktiskt själv på den formuleringen och tänkte att den lät som om det här var ett undantag. Visst gillar jag det jag ser!



Att du är trött på de småhusområden med likartade hus, byggda i något slags låtsad äldre stil som är vanliga nu, kan jag förstå.

2008-11-03 @ 16:06:15
URL: http://snitsaren.wordpress.com/
Postat av: N'batha M'bwele

Precis. Man undrar hur länge trnden med 'gamla hus med moderna material' ska hålla i sig och om den kommer att sprida sig?



LCD-tv med ett tjock-tv skal?

2008-11-03 @ 18:33:45
URL: http://dumbas.blogg.se/
Postat av: Dunceor

Jag håller även med om att husen i Sverige är rätt tråkiga och vanliga. Hade jag byggt ett eget hus så hade jag nog fixat någon arkitekt och sedan hade jag tvingat farsan att bygga det (han är murare, egen firma). Faktum är att farsan har tjatat att jag borde bygga hus så han får bygga det, som singel numera så är det inte aktuellt längre.

2008-11-04 @ 09:04:29
URL: http://dunceor.wordpress.com
Postat av: n'batha

Dunceor: Varför får man inte bo i eget byggt hus som singel? Om kostnaden blir densamma är det väl bara kul att bo med kvalitéter som medföljer hus? Du behöver ju inte bygga stort och sedan kan du bygga ut om du behöver. Om pappa bygger kan du nog räkna med en kostnad på 5000 pix per kvadrat.

2008-11-04 @ 09:31:06
URL: http://dumbas.blogg.se/
Postat av: NiklasN

Dugligt snyggt gjort, fungerar pumpen fortfarande?

2008-11-04 @ 10:38:26
Postat av: n'batha

Japp. Den var dock en begränsande faktor. Den skulle bara vara kvar. Tränat öga du har!

2008-11-04 @ 10:40:03
URL: http://dumbas.blogg.se/
Postat av: Dunceor

Dumbas: Jag bor i en trea nu själv och tycker det är för stort, kan bara tänka mig hur ekande stort ett hus skulle vara. Visst skulle det vara skönt men jag föredrar att lägga mina pengar på resor och skor istället.

Tvivlar på att det någonsin blir hus, jag är för mycket stadsmänniska för det eller så blir det tvärtom typ Into The Wild =)

2008-11-04 @ 19:56:47
URL: http://dunceor.wordpress.com
Postat av: Jane

Wow, coolt!!! Hur kan jag ha missat detta??? Tumme upp Danielo, tumme upp!

2008-11-20 @ 13:13:08
URL: http://www.felicitasblog.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0